Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Συναγερμός» από κυβερνοεπίθεση στην «Colonial Pipeline»

Μείζονος κλίμακας κυβερνοεπίθεση έγινε σε βάρος της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης αγωγών καυσίμων «Colonial Pipeline», φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της λεγόμενης «κυβερνοασφάλειας» σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων μονοπωλίων.

Η κυβερνοεπίθεση φέρεται πως έγινε από την ομάδα χάκερ «DarkSide», με «όπλο» ένα εξεζητημένο τεχνολογικά κακόβουλο λογισμικό εκβίασης για απόσπαση λύτρων με μοναδικό σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, «να κάνουμε λεφτά και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κοινωνία»...

Η επίθεση βέβαια είχε ως άμεση συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας ενός σημαντικού δικτύου μεταφοράς καυσίμων που τροφοδοτεί πολυπληθείς πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ.

Ηταν μια από τις πιο σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι μυστικές υπηρεσίες και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε πως συνεργάζεται στενά με την εταιρεία με σκοπό να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της. Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο Κογκρέσο, που ζήτησε «ισχυρότερη προστασία» σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να αναβαθμίζει ξανά σε κατάσταση «υψίστης προτεραιότητας» το σύστημα και το δίκτυο τροφοδοσίας σε καύσιμα στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αργά χτες βράδυ ανέφερε πως δεν υπάρχουν «προς το παρόν» αποδείξεις ότι εμπλέκεται η Ρωσία, προσθέτοντας πως επίκειται το επόμενο διάστημα συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν. Από την άλλη, άφησε αιχμές για δράση Ρώσων χάκερς, λέγοντας πως «υπάρχουν αποδείξεις ότι το λογισμικό των δραστών (που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση) είναι στη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ