Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση επιθέσεων με φόντο την αποχώρηση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αναζωπυρώνονται οι ένοπλες επιθέσεις και συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, με φόντο την «επόμενη μέρα» από την επικείμενη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που αναδιατάσσουν ευρύτερα την παρουσία τους στην περιφέρεια.

Το Σάββατο, σχεδόν 70 άτομα, στη πλειοψηφία τους μαθήτριες, σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση έξω από σχολείο στην Καμπούλ, ενώ πολλοί από τους 165 τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν, ωστόσο εκπρόσωποι της οργάνωσης αρνήθηκαν την ευθύνη. Η επίθεση έγινε σε συνοικία σιιτών, που στο παρελθόν έχει γίνει στόχος από το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), ανατροφοδοτώντας σενάρια για επέκταση της δράσης του ΙΚ και στο Αφγανιστάν.

Χτες, πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβα εξερράγη με στόχο λεωφορείο, στην επαρχία Ζαμπούλ (νοτιοανατολικά).

Σημειωτέον, οι Ταλιμπάν χτες κήρυξαν τριήμερη κατάπαυση του πυρός ενόψει της γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ (τέλος του Ραμαζανιού), αν και διευκρίνισαν ότι αν δεχτούν επίθεση θα ανταποδώσουν. Την ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τους ηγέτες των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης να συμμετέχουν ενεργά στην «ειρηνευτική» διαδικασία.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν έκανε λόγο για «αυξανόμενη πίεση» που αντιμετωπίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο «στάθμευσε» συνολικά 6 βαριά βομβαρδιστικά «B-52» και 12 μαχητικά αεροσκάφη «F-18» «για να παράσχει υποστήριξη αν χρειαστεί».

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Eisenhower» βρίσκεται ήδη στον Περσικό, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μ. Μάιλι, έσπευσε να επισημάνει ότι «θα παραμείνουμε εταίροι της αφγανικής κυβέρνησης και των αφγανικών δυνάμεων, και ελπίζουμε ότι με την υποστήριξή μας οι αφγανικές δυνάμεις θα είναι αποτελεσματικές». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αφγανικός στρατός «έχει αρκετά σημαντικές ικανότητες, πιστεύουμε όμως ότι θα είναι δύσκολο» να ανταποκριθεί πλήρως στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, ενώ - σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ - ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σε άλλη χώρα μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των στρατευμάτων.

Κατά τ' άλλα, χτες έφτασε αιφνιδιαστικά στην Καμπούλ η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν, ενόψει της αποχώρησης και των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με την Αφγανή υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων, Χασίνα Σάφι, και τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στη χώρα, Αμερικανό στρατηγό Σκοτ Μίλερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ