Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Συντονισμός» και ενίσχυση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής των ανατολικοευρωπαϊκών ΝΑΤΟικών χωρών συμμετείχε ο Μπάιντεν

Με επίκεντρο την «ασφάλεια» και την παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Ουκρανία έγινε χτες διαδικτυακά η Σύνοδος Κορυφής των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (Bucharest 9).

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Καθώς αυξάνεται η ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και με φόντο την κλιμάκωση της έντασης σε ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα, στη Σύνοδο Κορυφής των «Εννέα του Βουκουρεστίου» συζητήθηκε «ο συντονισμός για την ασφάλεια των χωρών» της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα». Συμπροέδρευσαν ο Ρουμάνος Πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, και ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα, ενώ συμμετείχαν οι ηγέτες των Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Σλοβακίας, καθώς και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, προετοιμάστηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιούνη, «επικεντρώνοντας στους διατλαντικούς δεσμούς, στο ΝΑΤΟ 2030, στην άμυνα και την αποτροπή στην ανατολική πτέρυγα».

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση άμυνας και αποτροπής του, ιδίως στην ανατολική πτέρυγα, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιοχάνις μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρηματολόγησα, μεταξύ άλλων σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στη Ρουμανία και (...) νότια της ανατολικής πτέρυγας».

Αυξάνονται οι παραδόσεις «θανατηφόρων» όπλων προς την Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυξήσει «τη βοήθεια για την ασφάλεια» προς την Ουκρανία, ενώ την περασμένη βδομάδα το Κίεβο επισκέφτηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν.

Η Ουκρανία θα αναπτύξει τη στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και μπορεί να βασιστεί σε προμήθειες εξοπλισμών από αυτές τις χώρες, επιβεβαίωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρώην Πρόεδρο και νυν επικεφαλής της ουκρανικής πλευράς στην Τριμερή Ομάδα Επαφών, Λεονίντ Κραφτσούκ.

Υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας υπογράφτηκαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολ. Ζελένσκι στη Βρετανία και την Τουρκία.

«Η εποχή που αρνούνταν να μας πουλήσουν θανατηφόρα όπλα έχει πλέον παρέλθει. Τώρα γνωρίζουμε ότι όλα τα όπλα, αεροσκάφη, αντιαρματικά, μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν», είπε ο Κραφτσούκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Προχτές οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις παραβίασαν έξι φορές την εκεχειρία σε ένα 24ωρο, βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων και δύο σπίτια αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ