Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΓΧΗ
Βρετανογαλλική αντιπαράθεση για την αλιεία

Δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη αναπτύχθηκαν την Τετάρτη στα ανοιχτά της νήσου Τζέρσεϊ στη Μάγχη, διαμαρτυρόμενα για τους όρους πρόσβασης στα αλιεύματα της περιοχής, όπως διαμορφώνονται μετά το Brexit. Τα σκάφη αποχώρησαν αργά το βράδυ, αφού προηγουμένως στην περιοχή αναπτύχθηκαν δύο βρετανικά πολεμικά πλοία.

Η νήσος Τζέρσεϊ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, αποτελεί κτήση του βρετανικού στέμματος (crown dependency), ενώ θεωρείται ανεξάρτητη διοικητικά.

Η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως η χώρα της είναι έτοιμη να καταφύγει σε «αντίποινα» εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της πρόσβασης των Γάλλων ψαράδων στην περιοχή. Απαντώντας στη Βουλή σε Ερώτηση για την πιθανότητα επιπτώσεων στη «μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος» στο νησί (η ηλεκτρική ενέργεια φτάνει κατά 95% από τη Γαλλία με υποθαλάσσια καλώδιο), είπε ότι «θα λυπηθώ αν χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αλλά «αν χρειαστεί θα φτάσουμε». Κατήγγειλε επίσης ότι οι νέοι όροι πρόσβασης που θα πρέπει να πληρούν τα γαλλικά αλιευτικά για την περιοχή διαμορφώθηκαν «μονομερώς».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία για το Brexit «οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους». Σχετικά με τις αναφορές για την ηλεκτροδότηση του νησιού, είπε ότι «τέτοιες απειλές κατά του Τζέρσεϊ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτες και δυσανάλογες», ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και τις αρχές του Τζέρσεϊ στο θέμα των όρων πρόσβασης στα αλιεύματα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (σ.σ. για το Brexit), ας περιμένουμε λοιπόν ότι οι Γάλλοι θα χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς της νέας μας Συνθήκης για την επίλυση των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ