Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Προχωρά η εφαρμογή της εύθραυστης «ειρηνευτικής» συμφωνίας

Ικανοποίηση για την «ομαλοποίηση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε την Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία, λέγοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις «που αναπτύσσονται κατά μήκος της γραμμής επαφής και ο διάδρομος του Λατσίν ενεργούν ως εγγυητής ασφάλειας».

Στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται από τον Νοέμβρη πάνω από 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, που προβλέπεται από την «ειρηνευτική συμφωνία» να παραμείνουν επ' αόριστον, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει ντε φάκτο τη ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία θα λάβει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή των συμφωνιών και ότι είναι πρόθυμη «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε εποικοδομητικό διάλογο» με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και των υποδομών που συνδέουν τον θύλακα με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το πόσο εύθραυστη είναι η «ειρηνευτική» συμφωνία αναδεικνύεται και από τη διαμάχη για την «Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν», που αποτελεί αποκομμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και συνορεύει με την Αρμενία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Ιράν. Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ για δημιουργία του διαδρόμου Ζανγκεζούρ «είτε το θέλει η Αρμενία είτε όχι», ο Λαβρόφ παρέπεμψε στην τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ