Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Πνίγει τους μικρομεσαίους ψαράδες

Ακόμα πιο ασφυκτικούς περιορισμούς ετοιμάζεται να επιβάλλει η ΕΕ στην ελληνική αλιεία και τα «ευρω - δίχτυα» πιάνουν και τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες ψαράδες

Στη φτώχεια και την ανεργία θα οδηγηθούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες της χώρας

Motion Team

Στη φτώχεια και την ανεργία θα οδηγηθούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες της χώρας
Νέους ασφυκτικούς περιορισμούς στην αλιευτική δραστηριότητα των Ελλήνων ψαράδων και «όρια» σε αρκετά είδη αλιευμάτων, έρχονται να επιβάλουν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Ελληνες ψαράδες. Εξ αρχής, φαίνεται πως η σχετική πρόταση κανονισμού που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ έχει σκοπό να εξαφανίσει τους μικρομεσαίους Ελληνες ψαράδες και να «πνίξει» την ερασιτεχνική αλιεία. Και όπως πάνε τα πράγματα, τα όσα προτείνονται θα γίνουν αποφάσεις μέσα στο 2004.

Οι νέες αυτές αρνητικές προτάσεις για τη μεσογειακή αλιεία βγήκαν, αφού πρώτα πέρσι τον Δεκέμβρη, αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων για τη συρρίκνωση των αλιευτικών σκαφών, δηλαδή των μικρομεσαίων σκαφών, με την απόλυτη συμφωνία του Ελληνα υπουργού Γεωργίας. Στη σχετική πρόταση κανονισμού ο τίτλος λέει: «Σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και (ΕΚ) αριθ. 973/2001». Κι αυτό που φαίνεται επίσης ολοκάθαρα είναι πως με πρόφαση τη διατήρηση και την αειφόρο εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο, οι μικρομεσαίοι ψαράδες της χώρας μας θα οδηγηθούν βιαίως στη φτώχεια και την ανεργία. Εδώ το υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως όσο κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και των καπιταλιστικών προτύπων εκμετάλλευσης των θαλασσών, οι αλιευτικοί πόροι δε θα προστατεύονται, απλώς θα λυμαίνονται από λίγους μεγάλους επιχειρηματίες αλιείς, ή από αλιευτικές εταιρίες, ξένες ως επί το πλείστον.

Οπως αναφέρεται από γνωρίζοντες το θέμα, οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη μεσογειακή αλιεία θα επιφέρουν μια μείωση της αλιευτικής προσπάθειας κατά 15% - 30%. Θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τον περιορισμό της αλιευτικής προσπάθειας, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι χρόνοι (μέρες και ώρες) που θα επιτρέπεται το ψάρεμα. Επιπλέον, στο όνομα των ελέγχων, η εκφόρτωση θα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα λιμάνια, που θα ορίζει το κράτος - μέλος και εκεί θα ελέγχεται τι ψαρεύτηκε, πριν πάει στην αγορά. Κι όπως φαίνεται, αν κάποιος τύχει να βγάλει παραπάνω ψάρια από το όριο της ΕΕ, θα πληρώνει και πρόστιμα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να καταχωρείτε στο ημερολόγιο των ψαροκάικων οποιαδήποτε ποσότητα ψαριών μεγαλύτερη των 10 κιλών. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση διχτυών βυθού και στάσιμων επιπλεόντων διχτυών στη Μεσόγειο για τα εξής είδη: Τόνος ο μακρύπτερος, ερυθρός τόνος, ξιφίας, καστανόψαρο και καρχαρίες. Για τα παραπάνω είδη πλην του καστανόψαρου περιορισμοί υπάρχουν και στα παραγάδια. Περιορισμοί τίθενται και στην αλίευση καραβίδας, αστακοκαραβίδας, αστακών και οστράκων, καθώς και στο γαύρο και τη σαρδέλα.

Και μπορεί τώρα οι ψαράδες να ζητούν μέτρα για την πάταξη της παράνομης αλιείας, αλλά αυτό που θα πάθουν θα είναι πολύ διαφορετικό, από αυτό που θέλουν. Γιατί, με βάση τα όσα σχεδιάζονται, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ένα καθεστώς ασφυκτικής αστυνομοκρατίας των μικρομεσαίων ψαράδων, με στόχο τον εξαναγκασμό τους σε απόσυρση από το επάγγελμα. Σ' αυτό θα συμβάλει και το λεγόμενο Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών, που διαφημίζουν «πονηρά» κυβέρνηση και ΕΕ.

Αντιαλιευτικό «καμάκωμα»

Οι νέοι περιορισμοί που θα έρθουν αναγράφονται στη σχετική πρόταση κανονισμού, με γρίφους, κώδικες και παραπομπές σε προγενέστερους κανονισμούς και οδηγίες για να μη φαίνεται εκ πρώτης το αντιαλευτικό καμάκωμα της ΕΕ, για την εξόντωση των Ελλήνων ψαράδων. Για παράδειγμα στο άρθρο 4, με τίτλο «Προστατευόμενα ενδιαιτήματα» προτείνεται το εξής: «Απαγορεύεται η αλιεία με τράτες, δράγες, παγίδες, γρι - γρι, γρίπους συρόμενους από σκάφος, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα πάνω από βυθούς με θαλάσσια βλάστηση (Posidonia oceanica) ή άλλα θαλάσσια φανερόγαμα». Αυτό, όπως λέγεται από ειδικούς επιστήμονες, σημαίνει απαγόρευση αλιείας πάνω από τα θαλάσσια λιβάδια και ανάμεσα σε άλλα σημαίνει πως μπαρμπουνάκι και κουτσομούρα «ελευθέρας βοσκής» θα πλησιάζονται με το κιάλι...

Επιπλέον, θα μπαίνουν και έξτρα περιορισμοί, γιατί όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της πρότασης κανονισμού «τα κράτη - μέλη καθορίζουν, πριν την 31η Δεκεμβρίου 2004, πρόσθετες προστατευόμενες περιοχές εντός των χωρικών υδάτων τους, στις οποίες μπορούν να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες, με στόχο τη διατήρηση και τη διαχείριση των έμβιων υδρόβιων πόρων ή για τη διατήρηση ή βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων». Στο άρθρο 8 που αφορά το μέγεθος των ματιών στα δίχτυα προτείνεται στην παράγραφο 3 τα συρόμενα δίχτυα να έχουν μέγεθος 40 mm μέχρι 31/12/2005 50 mm από 1/1/2006 και 60 mm από 1/1/2009. Ακολούθως, στο ίδιο άρθρο προτείνεται: (Παρ. 4) «Για τα πελαγικά δίχτυα τράτας αλιείας σαρδέλας και γαύρου, εφόσον τα είδη αυτά αντιπροσωπεύουν το 85% του ζώντος βάρους του αλιεύματος μετά τη διαλογή, το ελάχιστο μέγεθος ματιών να ανέρχεται σε 20 mm.» (Παρ. 5) «Για τα κυκλωτικά δίχτυα, το ελάχιστο μέγεθος των ματιών ανέρχεται σε 14 mm.» (Παρ. 5) «Για τα απλάδια δίχτυα αλιείας κεφαλάδων, εφ' όσον το είδος αυτό αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του αλιεύματος από απόψεως ζώντος βάρους, το ελάχιστο μέγεθος των ματιών ανέρχεται σε 100 mm».

Στο άρθρο 9 η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει: «Απαγορεύεται η χρήση για σκοπούς αλιείας και η διατήρηση επί του σκάφους οποιωνδήποτε παραγαδιών με αγκίστρια συνολικού μήκους μικρότερου των 5 cm και πλάτους μικρότερου των 2,5 cm για οποιοδήποτε αλιευτικό σκάφος»... Στο άρθρο 12 που αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις και βάση για τη χρήση αλιευτικών εργαλείων προτείνονται τα ακόλουθα:

«1. Η χρήση συρόμενων εργαλείων απαγορεύεται εντός 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή ή εντός αποστάσεων από την ακτή μέχρι την ισοβαθή καμπύλη των 50 μέτρων στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε πλησιέστερη απόσταση από την ακτή. Κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου, η χρήση υδραυλικών δραγών επιτρέπεται μεταξύ 1,5 και 3 ναυτικών μιλιών από την ακτή, άσχετα από το βάθος, υπό τον όρο ότι τα αλιεύματα των ειδών, εκτός των οστρακοδέρμων, δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού ζώντος βάρους του αλιεύματος.

2. Η χρήση διχτυών τράτας και υδραυλικών δραγών απαγορεύεται εντός 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

3. Η χρήση γρι - γρι απαγορεύεται εντός 0,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή μέχρι της ισοβαθούς καμπύλης των 50 μέτρων, στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε πλησιέστερη απόσταση από την ακτή.

4. Η χρήση συρομένων εργαλείων, γρι - γρι και άλλων κυκλωτικών διχτυών απαγορεύεται εντός ενός ναυτικού μιλίου από τα όρια προστατευόμενων περιοχών»...

Στο άρθρο 15 ορίζεται πως «απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών καθώς και παραγαδιών για την αλιεία άκρως μεταναστευτικών ειδών».

Φαίνεται, δηλαδή, κι από αυτό πως η ΕΕ θέλει πλέον τα ελεύθερα ψάρια, να πιάνονται μόνο από μεγάλα «ψάρια»... στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευρω-ευαισθησίας. Οσο για τις βαρκούλες, τα παραγάδια και τα διχτάκια, η ΕΕ τα θέτει υπό συνεχή διωγμό... Κι όσον αφορά τους ερασιτέχνες ψαράδες δεν αποκλείεται να τους απαγορεύουν και τα καλάμια και τις απόχες, όπως το πάνε οι «προστάτες» της αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογείου. Για τους Ελληνες ψαράδες και τον ελληνικό αλιευτικό στόλο, το σίγουρο είναι πως θα συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία συρρίκνωσης με βάση τους σχετικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα μειώθηκε τη δεκαετία 1992-2002 κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%. Και έπεται δραματικότερη συνέχεια...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ