Η ιστορική φωτογραφία που ενέπνευσε τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου |
Στο κείμενο που κατέθεσαν προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μεταξύ άλλων σημειώνουν:
«Η Θεσσαλονίκη καταγράφει σαν τιμητικό σύμβολο στην ιστορία της την εξέγερση που ξεκίνησε από την εργατιά της πόλης και εξελίχθηκε σε λαϊκή, στις 9 Μάη 1936.
Εξέγερση που σφράγισε ανεξίτηλα την ηρωική ιστορία της εργατικής τάξης, σημαδεύοντας τον λαϊκό πολιτισμό με τον "Επιτάφιο" του Γιάννη Ρίτσου και τη μελοποίηση του Μ. Θεοδωράκη.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά, η πόλη δεν έχει τιμήσει αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή.
Σήμερα οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης (παγκόσμιας και ελληνικής), στις οποίες η 9η Μάη 1936 συνέβαλε καθοριστικά, καταργούνται ολοκληρωτικά.
Η διαχρονική πολιτική όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων για την κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την (όποια) προστασία από τις απολύσεις και ουσιαστική κατάργηση των αποζημιώσεων, την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, τον περιορισμό (έως ουσιαστική κατάργηση) του απεργιακού δικαιώματος, την παρακολούθηση και καταστολή από εργοδοσία και κράτος της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, προστίθεται η κατάργηση της κατάκτησης που θεμελίωσε τον παγκόσμιο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, του 8ωρου εργασίας, με τον νόμο - έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση.
Η καλλιέργεια της λήθης, η διαστρέβλωση της Ιστορίας είναι προεόρτιο για την κατάργηση δικαιωμάτων. Μεθοδεύεται, οι νέες γενιές εργαζόμενων να μη μάθουν ποτέ ότι υπήρξαν δικαιώματα, κατακτημένα με αίμα, να μη διεκδικούν, να συμβιβαστούν με την εκμετάλλευση.
Είναι υποχρέωση της πόλης να διατηρήσει τη μνήμη, να τιμήσει την ιστορία της, εκείνους που την έχτισαν και τη λειτουργούν: Τους εργαζόμενους.
Γι' αυτό προτείνουμε τη μετονομασία κεντρικής οδού της πόλης σε οδό 9 Μάη 1936.
Θεωρούμε καταλληλότερη οδό για αυτή την ονομασία την οδό Συγγρού:
Είναι η οδός όπου δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο πρώτος νεκρός, Τάσος Τούσης. Η φωτογραφία του πάνω στην πόρτα με τη μάνα του να μοιρολογεί έγινε το σύμβολο μνήμης του αγώνα, ενέπνευσε τον ποιητή της "Ρωμιοσύνης", Γιάννη Ρίτσο».