Σε συμβολική περικύκλωση του λιμανιού της Χίου αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ. καλούν η Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου και τα Τοπικά Συμβούλια Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ως αγωνιστική απάντηση στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για τους ξεριζωμένους στο Θόλος. Ενόψει των κινητοποιήσεων η Επιτροπή Αγώνα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, δηλώντας και από αυτό το βήμα την αντίθεσή της στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για το χτίσιμο δομής.
Κάλεσμα στους κατοίκους να στηρίξουν τον αγώνα και να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση απηύθυναν ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάρκος Σκούφαλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ.Τριαντάφυλλος και Γ. Καραβασίλης.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να προσβάλει με κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια την απόφαση χωροθέτησης της δομής προσφύγων και μεταναστών στη θέση Ακρα Παχύ του Θόλους, σε δημοτική έκταση, και την άμεση αποστολή εξωδίκου, καθώς και σχετική δήλωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις θέσεις του δήμου.
Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Συκιάδας και Λαγκάδας, Κώστας Μαυρέλος και Μάρκος Κούνουπας, υπογράμμισαν ότι θα είναι στον δρόμο του αγώνα, διαμηνύοντας ότι «απέναντί τους δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι αιτίες που τους οδηγούν στην προσφυγιά». Στο ίδιο πλαίσιο μίλησαν και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βροντάδου και Καρδαμύλων, Μαριάνα Πελαντή και Νίκος Βασιλάκης, που ξεκαθάρισαν ότι θα βρίσκονται απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς αυτό έχει αποφασίσει η τοπική κοινωνία. «Η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς και τα χρήματα, αλλά εμείς έχουμε το δίκιο μας και υπερασπιζόμαστε τον τόπο όπου ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε», σημείωσαν.
Η Επιτροπή Αγώνα έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν ψάχνουμε τοποθεσία, γιατί δεν θέλουμε τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. Μιλάμε ξεκάθαρα μόνο για χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης συγκεκριμένης χωρητικότητας - κατ' ανώτατο όριο 500 - γιατί λέμε το άσυλο να γίνεται είτε στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, είτε στις χώρες προορισμού, είτε στην ενδοχώρα για όσους το επιθυμούν, σε αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες.
Εμείς όταν βλέπουμε τα εκατομμύρια της ΕΕ για τις φυλακές της, δεν τα μεταφράζουμε σε μπίζνες με τους ημέτερους και τις εξαγορές συνειδήσεων, όπως κάνει η κυβέρνηση με τον υπουργό και τους εδώ παρατρεχάμενους, αλλά βλέπουμε τους κινδύνους από την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες και γκριζάρει τα νησιά μας. Βλέπουμε ότι μυρίζει μπαρούτι η περιοχή από τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και προκρίνουμε την προστασία τη δική μας και των παιδιών μας, απέναντι στα γεωπολιτικά παιχνίδια, αντί για το "σφάξε με αγά μου να αγιάσω", που το έχουμε πληρώσει και ως λαός και ως νησί. Ολοι μαζί θα δώσουμε ξανά και ξανά όσες μάχες και αν χρειαστούν για να υπερασπίσουμε το νησί μας, για να καταλάβουν ότι θα επικρατήσει το σύνθημα "Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά"».
Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, η έκταση των περίπου 213 στρεμμάτων στην περιοχή Ακρα Παχύ του Θόλους Χίου, όπου χωροθετήθηκε και αδειοδοτήθηκε πρόσφατα το χτίσιμο δομής προσφύγων και μεταναστών, ανήκει στον δήμο Χίου και όχι στο Δημόσιο, το οποίο διά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου τη μίσθωσε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οπως ειπώθηκε, «η συγκεκριμένη έκταση ανήκε από το 1927 στην επιτροπή δημοσίων ορθοδόξων σχολείων της Χίου, υπήρξε έκθεση κτηματολογίου του 1962 με τοπογραφικό της Τ.Κ. Συκιάδας, εκδόθηκε απόφαση του νομάρχη Χίου το 1991 που διαπίστωσε ότι το ακίνητο όπου χωροθετήθηκε η υπερδομή ανήκε στην εφορεία σχολείων του δήμου Χίου και τέλος ο δήμος Χίου, πριν μερικούς μήνες, με ένορκη βεβαίωση του κοινοτάρχη Συκιάδας έχει κτηματογραφήσει στο σύνολό της την περιοχή 900+ στρέμματα ως ιδιοκτησία του, έχει λάβει ΚΑΕΚ και εκδόθηκαν οι δασικοί χάρτες, από τους οποίους προκύπτει ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν είναι δασική και άρα το Δημόσιο δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία πάνω σε αυτή».