Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
24ωρο
«Εφυγε» ο καπετάν Νικόλας Γιόμελος

Καπεταν Νικόλας Γιόμελος
Καπεταν Νικόλας Γιόμελος
Εφυγε, «για το τελευταίο του μπάρκο απ' τη ζωή», ο παλαίμαχος ναυτεργάτης, βετεράνος του Κόμματος, ο κομμουνιστής καπετάν Νικόλας Γιόμελος. Η κηδεία του έγινε, την Τρίτη 13/3/2012, στη Χίο. Την παρακολούθησαν εκατοντάδες λαού και ναυτεργατών από όλα τα χωριά της Χίου, «για το στερνό κατευόδιο στο τελευταίο του μπάρκο απ' τη ζωή»... Σ' όλη τη διάρκεια της τελετής, τη σορό του καπετάν Νικόλα τιμούσαν φρουρές νεολαίων της ΚΝΕ και μελών του Κόμματος. Παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σάββας Τσιμπόγλου και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και σύσσωμη η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Την αποχαιρετιστήρια ομιλία διάβασε εκ μέρους της ΝΕ ο σύντροφος Γιάννης Αμπαζής.

Ο Νικόλας Γιόμελος γεννήθηκε στη Συκιάδα της Χίου το 1928 και από πολύ νωρίς βίωσε και γνώρισε τη ζωή της ναυτεργατικής οικογένειας. Στα χρόνια του πολέμου ακολούθησε το δρόμο του ξεριζωμού και της ξενιτιάς μαζί με την οικογένειά του στη φιλόξενη κυπριακή γη. Εκεί δουλεύοντας και πηγαίνοντας σχολείο πήρε τα πρώτα μαθήματα αγωνιστικής δράσης κοντά στους Κύπριους αγωνιστές του ΑΚΕΛ. Γυρίζοντας στην πατρίδα συνεργάστηκε με την ΕΠΟΝ για την προστασία των κυνηγημένων αγωνιστών. Από πολύ νωρίς βρέθηκε στα καΐκια των καραβοκυραίων του νησιού κατακτώντας την ναυτική τέχνη, αλλά και την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, γιατί πάνω απ' όλα υπηρέτησε τον άνθρωπο ναυτεργάτη.

Την έγνοια του για τους συναδέλφους του τη συνεχίζει όταν αποφασίζει να ρίξει την άγκυρα και πάλι στην αγαπημένη του Χίο, μετά από πολλές δεκαετίες στη θάλασσα, μπαίνοντας μπροστάρης στην οργάνωση του κινήματος των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών, αναδεικνύοντας τα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους και δίνοντας λύσεις πάντα με το λόγο και τη δύναμη του δίκιου. Στον καταπέλτη των πλοίων, στην είσοδο του Οίκου Ναύτου, στους καφενέδες των ναυτεργατών και στα ναυτοχώρια του νησιού ο καπετάν Νικόλας έδινε πάντα το δικό του «παρών». Σταθερός, ειλικρινής, ντόμπρος έστειλε τα δικά του μηνύματα κομματικότητας στην κρίση του Κόμματος και με την πολιτική του παρουσία συνέβαλε στην άνοδο του Κόμματος στο νησί είτε ως δημοτικός σύμβουλος Βροντάδου είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος (ο 1ος εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ) είτε ως υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος.

«Εφυγε» πλήρης ημερών ορθοστατών και ορθοβαδίζων, αφήνοντας μια τεράστια ιστορική αγωνιστική πολιτική κληρονομιά στις νεότερες γενιές των κομμουνιστών και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Αποχαιρετώντας «στο τελευταίο του μπάρκο απ' τη ζωή» τον καπετάν Νικόλα Γιόμελο, ο σ. Γιάννης Αμπαζής, θα πει χαρακτηριστικά:

«Με την ακτινοβολία και τη μεγαλοσύνη της προσωπικότητάς σου, με την ευγένεια και την αξιοπρέπεια, το ήθος, τις αξίες, τα ιδανικά και την ανιδιοτέλεια ενός κομμουνιστή, με την ειλικρίνεια και το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αγκάλιαζες πλατύτερες λαϊκές μάζες και ο λαός σε τίμησε εκλέγοντάς σε πρόεδρο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βροντάδου και νομαρχιακό σύμβουλο το 1998 στη Χίο.

...Κι εμείς, σύντροφε, σε καμαρώναμε σαν έμπαινες ακούραστος μπροστά να μας ανοίγεις δρόμους, όπου σε έταξαν οι αποφάσεις του Κόμματος, σαν υποψήφιος Δήμαρχος, Νομάρχης, βουλευτής, ως το τέλος, ακόμα και στις περιφερειακές εκλογές του 2011.

...Δεν ήσουν ήρωας. Ησουν το υπόδειγμα του αγέρωχου και ακούραστου οικογενειάρχη, πατέρα, αγωνιστή, συντρόφου, δασκάλου και καθοδηγητή για όλους μας.

...Θα είσαι παντού παρών, όπως χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, στη Συκιάδα, στην Κυδιάντα, στη Λαγκάδα, στα Καρδάμυλα, στον Οίκο Ναύτη, στις καταλήψεις στους καταπέλτες των πλοίων, στα λιμάνια, στις συσκέψεις της παναιγαιακής επιτροπής για την ακτοπλοΐα, τις συνελεύσεις του σωματείου, στις απεργίες του ΠΑΜΕ, στη Νομαρχιακή του Κόμματος, να σαλπίζεις νέους αγώνες.

...Καλό σου ταξίδι, σύντροφε»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στις φυλακές ξεριζωμένων της ΕΕ(2021-04-23 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2019-04-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2018-10-09 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2016-07-30 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2016-03-02 00:00:00.0)
Στο πόδι το ναυτονήσι για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού(2012-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ