Σκληραίνει τη στάση της η UEFA, φουντώνει η κόντρα για την «πίτα» των κερδών
«Φτιαγμένο από τους φτωχούς, κλεμμένο από τους πλούσιους», γράφει το πανό φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ |
Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τη διαχείριση και τον μεγαλύτερο λόγο στην «πίτα» των κερδών του εμπορευματοποιημένου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παράλληλα δείχνει να αποτελεί και τη βιτρίνα ανταγωνισμών ευρύτερου χαρακτήρα, και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία, ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και στο εσωτερικό της ΕΕ.
Ετσι, τη δική του... βαρύτητα έχει το γεγονός ότι βασικό πυλώνα του εγχειρήματος των ισχυρών ομάδων για τη δημιουργία της European Super League (ESL) αποτελεί ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος «JP Morgan», με δημοσίευμα των «Financial Times» να κάνει λόγο για τεράστιο μπόνους «καλωσορίσματος» στις 12 ομάδες, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ στην καθεμία.
Στο ίδιο «γήπεδο», με αντικείμενο το πώς και σε ποιους θα μοιράζονται τα κέρδη από την αγορά του ποδοσφαίρου, βρίσκονται στην άλλη πλευρά οι άμεσες αντιδράσεις από την UEFA και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως και οι τοποθετήσεις των ηγετών χωρών της ΕΕ που τάχθηκαν κατά της κλειστής Λίγκας, όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας. Χτες αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας «λάθος» την ίδρυση της ΕSL και σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση «καταργεί εντελώς την ιστορία και την παράδοση του παιχνιδιού», κάνοντας κι εκείνος πως δεν γνωρίζει τίποτα για την εμπορευματοποίηση του αθλήματος που φέρει την «υπογραφή» όλων των κυβερνήσεων.
Στο μεταξύ, σε αντίθετη κατεύθυνση δείχνουν - προσώρας τουλάχιστον - να βαδίζουν οι αντίστοιχοι «ισχυροί» της Γαλλίας και Γερμανίας. Παρί ΣΖ και Λιόν καθώς και Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ, που φερόταν αρχικά να έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις και ως υποψήφιες για συμμετοχή και τελικά παρέμειναν εκτός. Αν και από πλευράς ΕSL γνωστοποιήθηκε πως έχουν άμεση ενημέρωση και «μελετούν τα σχέδια» η συμμετοχή τους σε αυτό δείχνει όχι μόνο να απομακρύνεται αλλά να περνούν και στην αντίπερα όχθη. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός πως ο εκ των ισχυρών παραγόντων της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε τοποθετήθηκε πλέον ως πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕCA), στη θέση του Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους. Σημειώνεται πως η ECA είχε αντιταχθεί στις προσπάθειες για δημιουργία ξεχωριστής Λίγκας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε αρκετές συμφωνίες με την UEFA.
Τη Δευτέρα το βράδυ υπήρξε και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του προέδρου της UEFA, Σλοβένου Αλεξάνταρ Τσέφεριν, που εξήγγειλε σκληρές ποινές ακόμα και για τους παίκτες των ομάδων που θα μετάσχουν στη νέα Λίγκα. Οπως είπε, θα αποκλειστούν άμεσα από διοργανώσεις όπως το Euro και το Μουντιάλ. Ο πρόεδρος της UEFA υπερασπίστηκε τις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, για «διπλοπροσωπία» στις μεταξύ τους συναντήσεις. Ο τελευταίος φέρεται ως βασικός πρωταγωνιστής μαζί με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ για τα νέα σχέδια.
Χαρακτηριστική, στο μεταξύ, για τους όρους της «συζήτησης» της UEFA με τους «12» είναι η δήλωση του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φ. Πέρεθ, που επίσης πρωτοστατεί στην εν λόγω κίνηση: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί, όπως οι εταιρείες, οι άνθρωποι, οι νοοτροπίες. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες διότι όλες οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο. Γιατί; Διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, έχουν άλλες πλατφόρμες για να εστιάσουν την προσοχή τους. Εχει χάσει το ενδιαφέρον του, πρέπει να κάνουμε κάτι. Εχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε».
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και τον επιχειρηματικό πόλεμο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ακόμα πιο άμεσων κυρώσεων σε κάποιες εκ των ομάδων της Λίγκας των ισχυρών, όπως η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι που αγωνίζονται στα ημιτελικά του φετινού Champions League. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ρόιτερς» που επικαλείται δηλώσεις του Γιέσπερ Μόλερ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, θα αποβληθούν από τη διοργάνωση. Το θέμα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη της βδομάδας, όταν και είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της UEFA για επικύρωση των αλλαγών στο Champions League.
Στο μεταξύ χτες βράδυ, και με τις διεργασίες και τα «παζάρια» στο παρασκήνιο για ένα «αμοιβαίο συμβιβασμό» και περισσότερα ανταλλάγματα να τρέχουν, έντονη ήταν η φημολογία πως αρχικά η Τσέλσι και στη συνέχεια και οι Μαντσεστερ Σίτι, Μαν. Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ από την Αγγλία, όπως και οι Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, επρόκειτο να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από το εγχείρημα.