Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο της και στην «επόμενη μέρα» της Λιβύης

Πρόθυμη για παζάρι με την Τουρκία και η Αίγυπτος

Συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των υδρογονανθράκων, της βιομηχανίας, των υποδομών, της Υγείας, της Εκπαίδευσης και γενικότερα της «ανοικοδόμησης» της βορειοαφρικανικής χώρας προωθούνται στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα στην Τουρκία ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, συνοδευόμενος από 14 υπουργούς και από άλλους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης.

Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του, Μουχάμεντ Αχμαντ Μουχάμεντ Αούν, καθώς τόνισε πως συμφώνησαν σε ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξίσου θετικό κλίμα επικράτησε και στις διμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, τη διάθεση του Καΐρου να ανταποκριθεί στην πρόταση της Αγκυρας να επαναδιαπραγματευτούν τις διμερείς τους σχέσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να εγκαθιδρύσει σχέσεις και να αναπτύξει διάλογο με την Τουρκία, με όρους που θα συμφέρουν και τις δύο χώρες». Ο ίδιος είπε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες από τη μεριά της Τουρκίας χαίρουν εκτίμησης» και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων που «θα βασίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σε άλλη του συνέντευξη, ο Σούκρι εξέφρασε ικανοποίηση για πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να «αναστέλλει» τη λειτουργία «εχθρικών καναλιών», αναφερόμενος σε ΜΜΕ που συνδέονται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (που βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Σίσι), και μίλησε ξανά για «θετική εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, δημοσιογράφοι που ανήκουν σε δίκτυα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και εκπέμπουν από την Τουρκία (π.χ. Al-Sharq) ανέφεραν ότι οι εκπομπές τους πιθανώς να ανασταλούν, σχολιάζοντας ότι «είναι χρέος μας να μη σταθούμε καθόλου εμπόδιο στην Τουρκία, γιατί έχει αντέξει πολλά τα τελευταία 7 χρόνια (...) Η Τουρκία αναζητά τα δικαιώματά της και δέχεται εκβιασμούς...».

Το κλίμα επαναπροσέγγισης αποτύπωσε και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Σ. Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι που αρχίζει σε λίγες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ