Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αποθέωση της «αυτοδιάγνωσης» αντί για τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Τα self tests επεκτείνονται και σε κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν βρεθούν θετικοί

Eurokinissi

Την επέκταση της χρήσης των self tests σε λιανεμπόριο, Μέσα Μεταφοράς και εργαζόμενους διανομείς προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Covid-19, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μετακυλίσει όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας, και γι' αυτό, το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι το μόνο μέτρο για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η «αυτοδιάγνωση», ενώ οι εργασιακοί χώροι ήταν και παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης.

Από κοντά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, η οποία προανήγγειλε ότι «αυτήν την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στην Εστίαση, στις μεταφορές, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στη Δικαιοσύνη».

Η ίδια βέβαια δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πώς θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα εντοπίζονται θετικοί και θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Συνέστησε μόνο «λίγη υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες».

Ολα αυτά την ώρα η πανδημία συνεχίζει να «θερίζει» στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για τις ελλείψεις ακόμα σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας του λαού, κυρίως εκεί που αποδεδειγμένα γίνεται η υπερμετάδοση.

Ετσι, μόνο το τελευταίο τριήμερο προστέθηκαν άλλοι 203 νεκροί, προσεγγίζοντας συνολικά τις 9.000 (8.961) από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781. Χτες καταγράφηκαν 1.606 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 716 στην Αττική και 218 στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι και χτες, 87 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας από τις 21 Μάρτη! Οι 77 νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους στα νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία της Περιφέρειας. Τις τελευταίες τρεις μέρες, οι νέες εισαγωγές Covid (μέσω ΕΚΑΒ) έφτασαν τις 1.503 και μόνο χτες αυξήθηκαν κατά 17,17% σε σχέση με την Κυριακή, φτάνοντας τις 539.

Με τον ...αραμπά οι εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, μόλις το 7% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και το 14% μόνο με τη μία, ποσοστά που απέχουν πολύ από την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας (75% του πληθυσμού).

Η κυβέρνηση, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις ευθύνες της, υπερθεμάτισε και χτες για τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός και έκανε έκδηλη την πρόθεσή της να εμπλέξει και εδώ τους ιδιώτες, προφανώς με το αζημίωτο. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, να προσθέσουμε στο δυναμικό μας και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακεία. Θα προβούμε σε ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο γγ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση επαγγελματικών κατηγοριών, οι εκπαιδευτικοί θα αρχίσουν να εμβολιάζονται με την πρώτη δόση από τις 21 Απρίλη, σύμφωνα με τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», μια ανάσα δηλαδή πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών «προτεραιότητα είναι η ομάδα Β, με τα υποκείμενα νοσήματα», όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο εμβολιασμός.

Οταν ολοκληρωθεί, «τότε θα τεθεί το θέμα αν θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένο εμβολιασμό κάποιας εργασιακής ομάδας», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οσο για τα - εδώ και 4 μήνες - ταξίδια στο Αιγαίο, από νησί σε νησί για τον εμβολιασμό λόγω των πάσης φύσεως ελλείψεων (εμβόλια, δομές ΠΦΥ κ.λπ.), αυτά δικαιολογήθηκαν ως «πρόβλημα στην πλατφόρμα»!

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ή εφήβων, η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «είναι πρόωρη η συζήτηση» (υπάρχει ηλικιακό φάσμα για παιδιά άνω των 16 ετών με ειδικά προβλήματα), ότι οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η έγκριση των εμβολίων δεν συνεπάγεται και έγκριση εμβολιασμού των παιδιών».

Οσο για τη χαμηλή ανοσιακή ανταπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένους και το ενδεχόμενο τρίτης επαναληπτικής δόσης του εμβολίου, η πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ότι η πρώτη είναι αναμενόμενη και ότι όλες οι μονάδες που παρακολουθούν άτομα σε ανοσοκαταστολή έχουν τον έλεγχο των αντισωμάτων.

Επανέλαβε τέλος την απόφαση της ΕΕΕ για το εμβόλιο της «AstraZeneca» και πρόσθεσε πως έχουν δοθεί οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση των ύποπτων συμπτωμάτων και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οπως είπε, δεν συνιστάται προληπτικά ειδικός εργαστηριακός έλεγχος, ούτε χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων στα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Επόμενες ηλικιακές ομάδες προς εμβολιασμό
  • Από 10/4 άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών.
  • Από 16/4 μέχρι και 19/4 προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα της πλατφόρμας για την ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου («θα γίνει ανάλογα με το νόσημα») και αφορά 800.000 χρόνιους πάσχοντες.
  • Στις 21/4, εκπαιδευτικοί και ηλικιακή ομάδα 55- 59 ετών.
  • Στις 24/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50 - 54 ετών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ