Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογία για την ουσιαστική νομική υποστήριξη των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ

Τροπολογία που ρυθμίζει το προβληματικό καθεστώς στη νομική υποστήριξη υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, καθώς και αιρετών, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που φέρει τον τίτλο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση», και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στο άρθρο 52 του νόμου 4674/2020, προβλέφθηκε μεν η νομική υποστήριξη των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους, για αδικήματα που τους αποδίδεται από τρίτους ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Για να καλυφθούν όμως τα έξοδα από τον οικείο φορέα, θα πρέπει η προκαλούμενη δαπάνη να έχει προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς του και να υπάρχει θετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ η προϋπόθεση είναι να υπάρχει θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Διαφορετικά, τα έξοδα βαραίνουν τον εργαζόμενο, στον οποίο θα καταβληθούν εκ των υστέρων εφόσον εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση βάσει της οποίας κηρύσσεται αθώος ή απαλλάσσεται των κατηγοριών, καθώς επίσης αν εκδοθεί βούλευμα με το οποίο παύεται οριστικά η δίωξη, ή αν η υπόθεση τεθεί στο αρχείο.

Η εκ των υστέρων καταβολή των εξόδων, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «θα οδηγήσει οι υπάλληλοι (και οι αιρετοί) να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν οι ίδιοι για τη νομική τους υποστήριξη για υπηρεσιακές υποθέσεις για τις οποίες δεν υφίσταται καταγγελία εκ μέρους οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας, ανεξάρτητης αρχής ή ΟΤΑ».

Επισημαίνεται ακόμα ότι το άρθρο 35 του παραπάνω νομοσχεδίου δεν αντιμετωπίζει αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα, αν και είναι θετικό ότι περιλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν αγωγές εναντίον υπαλλήλων.

Με την τροπολογία που καταθέτει, το ΚΚΕ προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 35 του νομοσχεδίου ως εξής:

«1. Τα υπουργεία, οι ανεξάρτητες αρχές, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του Κράτους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους, ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινική δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους προαναφερόμενους φορείς, ανά υπόθεση, είτε στην κάλυψη των εξόδων εκπροσώπησης των ανωτέρω υπαλλήλων διά ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου της επιλογής του υπαλλήλου.

2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα. Οι φορείς της παραγράφου 1 υποχρεούνται να εγγράφουν στον προϋπολογισμό τους ειδικό κονδύλι για την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

3. Η νομική υποστήριξη των ανωτέρω υπαλλήλων παρέχεται μετά από αίτησή τους προς την αρμόδια Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ή, εφόσον δεν προβλέπεται τέτοια θέση, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα.

Ειδικά για τους ΟΤΑ, οι αιτήσεις των υπαλλήλων κατατίθενται στη Διεύθυνση όπου υπηρετούν. Η εν λόγω Διεύθυνση με εισήγησή της διαβιβάζει υποχρεωτικά τις σχετικές αιτήσεις στην οικεία Οικονομική Επιτροπή, η οποία λαμβάνει τη σχετική απόφαση. Τα έξοδα καταβάλλονται αμέσως μετά την υποβολή των νόμιμων παραστατικών για τη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από δικηγόρο. Σε περίπτωση που υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη του υπαλλήλου, η σχετική δαπάνη για τη νομική εκπροσώπησή του επιστρέφεται από τον υπάλληλο στην υπηρεσία του. Το αιτούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες αμοιβών του Κώδικα Δικηγόρων.

Η νομική υποστήριξη της παραγράφου 1 παρέχεται και σε περίπτωση έγερσης αγωγής εκ μέρους τρίτων κατά των ανωτέρω υπαλλήλων, με αίτημα την επιδίκαση εις βάρος των υπαλλήλων αυτών, αστικών αξιώσεων ένεκα πράξεων ή παραλείψεών τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ως άνω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του εναγόμενου υπαλλήλου, ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής.

Στην τελευταία όμως πιο πάνω περίπτωση, εφόσον για την ποινική υπόθεση εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση με την οποία ο υπάλληλος κηρύσσεται αθώος ή απαλλάσσεται των κατηγοριών ή εκδοθεί τελεσίδικο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου με το οποίο παύει η ποινική δίωξη εναντίον του ή τίθεται η υπόθεση στο αρχείο, τα προβλεπόμενα έξοδα νομικής υποστήριξής του προς αντιμετώπιση εγερθείσας αγωγής σε βάρος του εκ μέρους τρίτων καταβάλλονται εκ των υστέρων, μετά την έκδοση της ως άνω τελεσίδικης απόφασης ή βουλεύματος.

Η παράγραφος 2, καθώς και τα εδ. α', γ', δ' και ε' της παραγράφου 3 εφαρμόζονται και στην περίπτωση νομικής υποστήριξης για την έγερση αγωγής σε βάρος των υπαλλήλων εκ μέρους τρίτων, με αίτημα την επιδίκαση σε βάρος των υπαλλήλων αστικών αξιώσεων για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι ρυθμίσεις της παρούσας καταλαμβάνουν και τις υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν αγωγές εναντίον υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις νομικής υποστήριξης, σύμφωνα με την παρούσα.

4. Οι παράγραφοι 1, 2 και τα εδάφια α' έως και ε' της παραγράφου 3 εφαρμόζονται και στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ