Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΑΥΔΟΣ
25χρονη ξεψύχησε περιμένοντας 7 ώρες το ΕΚΑΒ

«Αν είχε τις πρώτες βοήθειες το κορίτσι, ίσως τώρα ζούσε», είναι η φράση στα στόματα των κατοίκων της Γαύδου, μετά το τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα στο νησί και στοίχισε τη ζωή σε μια 25χρονη κοπέλα, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που το τελευταίο διάστημα είχε εγκατασταθεί στο νησί. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και οδηγούσε ένας 40χρονος άνδρας, έπεσε σε χαράδρα, με τον ίδιο να τραυματίζεται και την κοπέλα να ανασύρεται τελικά νεκρή.

«Εγινε γύρω στις 3, εμείς το μάθαμε στις 6 το πρωί. Ο οδηγός κατάφερε και ανέβηκε τον γκρεμό με τα πόδια και ειδοποίησε. Η κοπέλα ήταν ζωντανή. Μέχρι τις 10 το πρωί, όχι μόνο είχε τις αισθήσεις της, αλλά είχε διαύγεια και συζητούσε κανονικά. Για περίπου 5 ώρες δεν φάνηκε καμία βοήθεια (...) Ο καιρός ήταν πολύ καλός και δεν είχαν εμπόδιο από τη θάλασσα. Η ΕΜΑΚ ήρθε μαζί με το Λιμενικό στη 1 το μεσημέρι, ενώ μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ελικόπτερο στην Κρήτη και ήρθε ελικόπτερο από την Αθήνα για να πάρει τον οδηγό, δεν πλησίασε καν στην κοπέλα, η οποία πια είχε φύγει από τη ζωή. Φυσικά όταν ήρθε βοήθεια, οι άνθρωποι όλοι έδωσαν τα πάντα, έκαναν ό,τι μπορούσαν και μάλιστα σε ένα δύσκολο σημείο όπως ήταν ο συγκεκριμένος γκρεμός. Θα μπορούσαν όμως να είναι εδώ στις 7.30 και να είχαν προσεγγίσει από τη θάλασσα, κάτι που δεν έγινε ποτέ», είναι οι μαρτυρίες όπως δημοσιεύονται σε τοπικά ΜΜΕ για ακόμη ένα τραγικό περιστατικό, που μόνο μεμονωμένο δεν είναι.

Στη Γαύδο, με τους 150 μόνιμους κατοίκους και πολλούς περισσότερους το καλοκαίρι, η μοναδική υγειονομική δομή είναι ένα αγροτικό ιατρείο, με έναν αγροτικό γιατρό, όπως ισχύει για τα περισσότερα «μικρά νησιά» και «απομακρυσμένα χωριά», τα οποία απέχουν χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Οσο για το εξίσου «ενισχυμένο ΕΚΑΒ», «στη Γαύδο ελικόπτερο δεν έρχεται σχεδόν ποτέ. Αντί για πλωτό ή εναέριο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, θα έρθει το καΐκι της γραμμής από τα Χανιά. Περίπου 4 ώρες να έρθει και άλλες τόσες να επιστρέψει... Κι αυτό αν είναι καλός ο καιρός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ