Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΩΣ
Θάνατοι μεταναστών σε κέντρα κράτησης

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΕ Κορίνθου του ΚΚΕ

Εξέγερση μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κορίνθου, ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, με τους μετανάστες να βάζουν φωτιά σε στρώματα και να ξεσπούν στις αστυνομικές δυνάμεις, διαμαρτυρόμενοι για την αυτοκτονία πρόσφυγα και για τον χρόνιο εγκλωβισμό τους.

Νωρίτερα είχε δώσει τέλος στη ζωή του ένας 24χρονος πρόσφυγας (Τούρκος, κουρδικής καταγωγής). Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στις τουαλέτες του κέντρου. Ηταν κρατούμενος επί 16 μήνες στο κέντρο και περίμενε το Σάββατο να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, οι αρχές τού επέδωσαν απόφαση για παράταση της κράτησής του. Μετά το συμβάν, επικράτησε ένταση στο κέντρο.

«Η αυτοκτονία του νεαρού είναι αποτέλεσμα τις πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και φυλακή της ΕΕ», καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Κορίνθου του ΚΚΕ.

Και συμπληρώνει: «Xιλιάδες άνθρωποι κρατούνται εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας, χωρίς να θέλουν να παραμείνουν σε αυτή, καθώς έχουν προορισμό άλλες χώρες. Υπεύθυνη γι' αυτήν την απάνθρωπη και εγκληματική κατάσταση είναι η πολιτική της ΕΕ, οι απαράδεκτες συμφωνίες και κανονισμοί που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μια πολιτική που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα, αφού αποφάσισε την κράτηση προσφύγων έως και τρία χρόνια χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, ενώ ετοιμάζεται να επεκτείνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολύμηνου εγκλωβισμού στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο.

Το Προσφυγικό δεν λύνεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή και συρματοπλέγματα που οδηγούν σε τραγωδίες όπως η αυτοκτονία στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, σε θαλασσοπνιγμένους στο Αιγαίο, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που αφήνουν εκτεθειμένη την ανθρώπινη ζωή. Είναι πρόβλημα που οι αιτίες του βρίσκονται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στους άδικους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού τους προορισμού και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο. Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και εξασφάλιση της διαμονής τους από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του νομού μας, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να παλέψουν ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση και στην ανεργία που τους φορτώνει ο κοινός εχθρός τους, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και στις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Εξάλλου, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο ενός 44χρονου μετανάστη από τη Γουινέα, στις 24 Μάρτη, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του νησιού, ακόμα δεν έχει διεξαχθεί ιατροδικαστική εξέταση, καθώς αναμένεται κλιμάκιο από την Αθήνα. Σύμφωνα με καταγγελίες από το ίδιο το κέντρο, ο 44χρονος φέρεται να υπέστη περιτονίτιδα, κάτι που μένει να εξακριβωθεί από τη νεκροψία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org