Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΙΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ
«Οχι» στα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για νησιά φυλακές

Κινητοποίηση χτες στη Λέσβο ενάντια στην επίσκεψη Μηταράκη και της επιτρόπου της ΕΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λέσβο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λέσβο
Την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων να επιβάλουν το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στη χώρα μας, στον Εβρο και στα νησιά, που προϋποθέτει τη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και της Λέσβου, με αφορμή και την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στη Λέσβο (είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Σάμο).

Χτες το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, με αφορμή την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη. Στην κινητοποίηση καλούσε και η Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου. Οι φορείς έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ, βροντοφωνάζοντας: «Ούτε στην Καράβα, ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου να είναι σε ετοιμότητα.

Απαιτεί:

Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots. Να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη τούς εγκλωβίζει. Να αποσυρθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές της Χίου και της Λέσβου αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Με προσχηματική επίκληση στον ανθρωπισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα - η άθλια κατάσταση στα ΚΥΤ για τους "ωφελούμενους" και τους γύρω κατοίκους αποδεικνύει του λόγου το αληθές - επιμένουν στο στοίβαγμα ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαστική διά θαλάσσης θανατηφόρα διέλευση και την ενίσχυση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της ανάγκης και του ανθρώπινου πόνου. Αυτά θέλει να παρουσιάσει ως δήθεν τετελεσμένα στην επίσκεψή της η επίτροπος κα Johansson, η ευθύνη στους οικοδεσπότες - αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους είναι τεράστια και επιβάλλεται να τα αποτρέψουν».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org