Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής

Κινητοποίηση - αυτοκινητοπορεία χτες, που ξεκίνησε στην Πετρούπολη και κατέληξε στον Ασπρόπυργο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση - αυτοκινητοπομπή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση - αυτοκινητοπομπή
Με μία μεγάλη αυτοκινητοπορεία που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων την οποία έχουν συγκροτήσει περισσότεροι από 45 φορείς, κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας διαδήλωσαν χτες ενάντια στο έγκλημα που προωθείται στη χωματερή της Φυλής με τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΑ. Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας και ακολούθησε τη διαδρομή Πετρούπολη - Ιλιον - Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό - Ζεφύρι - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργος.

Νωρίτερα η Γωγώ Κουμουνδούρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κάλεσε σε ένταση του αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα και σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 5 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος (Λεωφ. Μεσογείων 119). Είπε: «Κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές φέρουν μεγάλες ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος στη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ. Ο λαός δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Οι κόρνες μας να μετατραπούν σε κραυγή οργής. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας, όλης της Αττικής, δεν θα ανεχτούν να ζουν με τον καρκίνο.

Διεκδικούμε να παρθεί πίσω η απόφαση να γίνει νέος ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα κάθε υποψήφιας περιοχής, με κριτήρια και προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο, με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ