Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες δηλώσεις για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα...

...τη στιγμή που η ΕΕ επίσημα αποφεύγει να πάρει θέση

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και το δίκαιο αίτημα της επιστροφής τους στον φυσικό τους χώρο, μετά και τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν, στους «Times», όπου προσπάθησε να εμφανίσει την κλοπή των Γλυπτών ως... ευεργεσία, ρωτώντας αν τα Γλυπτά «θα είχαν επιβιώσει από τους μαινόμενους ναζί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Παράλληλα, ο Ολ. Ντάουντεν ισχυρίστηκε ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα ήταν «σαν να τραβάμε ένα νήμα» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή εκατοντάδων άλλων αντικειμένων σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι και «τα αμερικανικά ιδρύματα είναι γεμάτα βρετανικά αντικείμενα, η Ιαπωνία έχει πολλά κινεζικά και κορεατικά αντικείμενα» και δεν βλέπει πού θα σταματήσει αυτό...

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι «αυτή τη στιγμή ενώπιον της Ειδικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO εκκρεμεί μόνο ένα αίτημα: Το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που κατατέθηκε το 1984» και ότι δεν υπάρχουν μαζικά αιτήματα κρατών, ενώ πρόσθεσε πως ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού «επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις».

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι τα Γλυπτά «αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή», στις οποίες επίσης είχε απαντήσει η Λ. Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση των Γλυπτών από τον λόρδο Ελγιν».

Θυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί και ο επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας ότι «τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα». Από μερίδα του Τύπου επιχειρήθηκε να εμφανιστεί αυτή η δήλωση ως στροφή της ΕΕ στην αντιμετώπιση του θέματος των Γλυπτών, στην πραγματικότητα όμως καμία τέτοια στροφή δεν έχει υπάρξει, καθώς η επίσημη θέση της ΕΕ για το ζήτημα συνεχίζει να είναι ...«άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από δύο μήνες η επίτροπος της ΕΕ Μ. Γκάμπριελ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με το αίτημα για την πλήρη και μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους και στη φυσική τους θέση. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι σύμφωνα με την Οδηγία 2014/60/ΕΕ μπορεί να διαθέσει νομικά μέσα για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους από την 1η Γενάρη 1993 και μετά. Επαναλαμβάνει δηλαδή το γνωστό νομικό πλαίσιο και τα προσχήματα, προκειμένου να αποφύγει να πάρει σαφή πολιτική θέση και πρωτοβουλίες για το θέμα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμύρα σε αίθουσα ελληνικής συλλογής (2021-08-17 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει αναρμόδια... (2021-02-13 00:00:00.0)
«Παράξενος ταξιδιώτης»... τα Γλυπτά (2003-03-14 00:00:00.0)
Καμπάνιες και αρνήσεις (2002-01-16 00:00:00.0)
Εναν αιώνα πλένονται ... (1999-11-11 00:00:00.0)
Στην Αθήνα για τον Μπάιρον (1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ