Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέο χαράτσι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους

Τους φορτώνει και την αμοιβή των ιδιωτών στους οποίους αναθέτει να βγάζουν τις συντάξεις!

Την πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να βάλει ιδιώτες - εργολάβους, «πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές», όπως τους ονομάζει, να βγάζουν τις συντάξεις, ιδιωτικοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και να φορτώσει μέρος της αμοιβής τους στους ίδιους τους συνταξιούχους επιβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Σχολιάζοντας χτες σχετικές «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης η αμοιβή των ιδιωτών που θα αναλάβουν τους φακέλους θα επιμερίζεται μεταξύ του ΕΦΚΑ και των ίδιων των αιτούντων, μια «άτυπη ενημέρωση» του υπουργείου ήρθε να τις επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση ενώ κάνει λόγο για «πρόωρα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων» σημειώνει ότι «η πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης», εννοώντας ότι θα ...συμμετάσχουν προφανώς και οι συνταξιούχοι! Επιπλέον, το υπουργείο λέει ότι «επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν».

Ακόμα πιο προκλητικός είναι ο τρόπος που επιχειρείται να δικαιολογηθεί το πρόσθετο χαράτσι στους συνταξιούχους καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους»!

Δηλαδή, αφού χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν σε μαρτύριο την απονομή της σύνταξης, τώρα η κυβέρνηση τους φορτώνει και την υποτιθέμενη «λύση» του προβλήματος, που στην ουσία είναι η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ.

«Δούρειος ίππος» η ανάθεση των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί κάθε διαδικασία μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, για μια πραγματική δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, που αναθέτει σε ιδιωτικά γραφεία να εκδίδουν συντάξεις, ο ΣΥΑΤ κάνει λόγο για «δούρειο ίππο της Κοινωνικής Ασφάλισης» και σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Την κυβέρνηση δεν την έπιασε ο πόνος για τις εκκρεμείς συντάξεις (...) Πίσω από την όποια "επιτάχυνση" της έκδοσης των συντάξεων θέλει να κρύψει την επιλογή της για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και των επαγγελματικών ταμείων».

«Η αιτία - συνεχίζει η ανακοίνωση - του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, κύριων, επικουρικών και εφάπαξ, στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται, είναι η δραματική μείωση του προσωπικού, η έλλειψη στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών και οι διαρκείς ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς αρχή, μέση και τέλος και η κατάληξη στην "τερατογένεση" του e-ΕΦΚΑ».

Ειδικά για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού σημειώνει:

«Πρώτα στοχοποιεί τους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους του Φορέα χαρακτηρίζοντάς τους "γραφειοκράτες", διαβάλλοντάς τους στα μάτια των συνταξιούχων, μετά απευθύνεται στου νέους ασφαλισμένους για να βρουν συνταξιοδοτική κάλυψη στις κεφαλαιαγορές (!) με υποχρεωτική "επένδυση" των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης και, τέλος, θέλει να εκδίδουν συντάξεις "πιστοποιημένα γραφεία - εργολάβοι".

Πριν από τον τωρινό υπουργό ο προκάτοχός του είχε βρει τη λύση στο "πάτημα ενός κουμπιού". Μετά ήρθε ο project manager και τώρα με το αζημίωτο τα "πιστοποιημένα γραφεία" που θα εκδίδουν τάχα συντάξεις χρησιμοποιώντας βέβαια και τους υπαλλήλους του Ταμείου αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα με τους ιδιώτες που "εργάζονται" στον e-ΕΦΚΑ (π.χ. ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου κ.λπ.)».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα και στις «συνταξιουχικές οργανώσεις σε ενιαίο μέτωπο και αγώνα υπεράσπισης της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, που είναι η Κοινωνική Ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ