Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αφήνει «στον αέρα» τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν το θέμα...»: Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το αν θα πάρει μέτρα για να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων στις οποίες προχώρησαν δύο μεγάλες επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Η Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη και συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο υπουργός όχι μόνο πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους επιχειρηματικούς ομίλους των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα που προβάλλουν οι οδηγοί με συνεχείς αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως είπε, «έχει ξεκινήσει διαδικασία τριμερούς συνεννόησης με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και με τις δύο επιχειρήσεις»...

Οι 500 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης από πέρσι το καλοκαίρι αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, που αξιοποιώντας την πανδημία θέλει να βγάλει από τη μέση τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Οι εταιρείες αρνούνται να ανανεώσουν την τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στην Εθνική Γενική ΣΣΕ, χάνοντας έτσι δικαιώματα που απέκτησαν μετά από 15 και 20 χρόνια δουλειάς.

Δεν εφαρμόζουν το νόμο 1836/1989, που προβλέπει (άρθρο 38) ότι οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων που έχουν προσλάβει και απασχολούν οδηγούς στα λεωφορεία τους για την τουριστική περίοδο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους οδηγούς και κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, από τότε που αυτή θα αρχίσει.

Από πάνω, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, η «Union» και η «Cretan Holidays», «καθαρίζοντας» συνολικά για το σινάφι τους, απέλυσαν εκδικητικά συνολικά και οι δύο 37 εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, για να τρομοκρατήσουν τον κλάδο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι πρόκληση να μην τηρείται από την κυβέρνηση ούτε η δική της νομοθεσία όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα με ΠΝΠ και απανωτά νομοσχέδια προσφέρει αφειδώς προνόμια και χρήμα στους ομίλους, όλα βγαλμένα από το ξεζούμισμα του λαού. «Με το ΦΕΚ του Δεκέμβρη του 2020 τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού έδωσαν σε πράκτορες τουριστικών λεωφορείων και τουριστικών τρένων έκτακτη αποζημίωση ύψους 21.000.000 ευρώ ακατάσχετα, αφορολόγητα, χωρίς κρατήσεις, τέλη και εισφορές. Από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 1.000.000 ευρώ, επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές».

Την ίδια ώρα, οι οδηγοί είναι σε δεινή κατάσταση, χωρίς εισόδημα εδώ και ένα χρόνο, ή απολύονται από πάνω μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και τις περισσότερες φορές χωρίς αποζημίωση. «Πείτε μας - ρώτησε ξανά ο Μ. Συντυχάκης - τι δώσατε στους οδηγούς ή τι θα τους δώσετε τώρα, τι θα κάνετε;», για να μην πάρει καμία απάντηση από τον υπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από κατολίσθηση βράχων 500 τόνων!(2024-03-28 00:00:00.0)
Εδώ και δυο χρόνια δεν έρχεται λεωφορείο ΚΤΕΛ στο Χορευτό!(2023-07-06 00:00:00.0)
Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων(2021-03-12 00:00:00.0)
Συνέχεια στην αγωνιστική δράση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού(2020-07-28 00:00:00.0)
Πείρα από τον αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο(2015-06-04 00:00:00.0)
Απεργούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Κέρκυρας(1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ