Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναζωπύρωση επιθέσεων και καταγγελιών

Αναζωπύρωση επιθέσεων σε μέτωπα της Βόρειας Συρίας από διάφορες πλευρές σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο.

Την Κυριακή, το συριακό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε το θάνατο 7 ατόμων (τα τέσσερα παιδιά) από έκρηξη πυρομαχικών που είχαν φυλαχτεί υπό επισφαλείς συνθήκες σε σπίτι φιλότουρκων αντικαθεστωτικών στο Ρας αλ Αΐν. Επίσης την ίδια μέρα αναφέρθηκε επίθεση φιλότουρκων τζιχαντιστών στο Χαλέπι, με οβίδες να πέφτουν σε πυκνοκατοικημένη συνοικία, προκαλώντας το θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Την Κυριακή επίσης, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν - για πρώτη φορά μετά από μήνες - περιοχές τζιχαντιστών και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών κοντά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και καταυλισμούς εκτοπισμένων, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν έναν στόχο κοντά σε μια μεθοριακή διάβαση στα περίχωρα της πόλης Σάρμντα, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ένας πύραυλος εδάφους - εδάφους έπεσε στο χωριό Καχ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη ρωσική επιχείρηση, καθώς και επίθεση με όλμους από θέσεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, αναφέροντας ότι οδήγησαν σε θάνατο ασθενών σε νοσοκομείο στο δυτικό Χαλέπι.

Παράλληλα, ο Μαρκ Κατς, αναπληρωτής συντονιστής περιφερειακής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας «εξαιρετικά ανησυχητικές», αναφέροντας ότι προκάλεσαν πυρκαγιά σε φορτηγά που φέρεται πως μετέφεραν βοήθεια.

Η δε τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον περιοχής που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη Βόρεια Συρία, για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019. Η επιδρομή έγινε στο χωριό Σάιντα, κοντά στην πόλη Αϊν Ισα.

Σε αυτό το φόντο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ μετέβη την Κυριακή στο Ομάν (που παίζει σχετικά συχνά ρόλο μεσολάβησης σε ενδο-αραβικές κρίσεις) συναντώντας τον ομόλογό του Μπαντρ Αμπουσαίντ, που τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του σουλτανάτου και την ανάγκη να ανακτήσει η Συρία ξανά τη θέση της στον αραβικό κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβιστικές επιθέσεις σε Αλ Μπαμπ και Αφρίν(2020-11-25 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις στο Ιντλίμπ(2020-02-21 00:00:00.0)
Ανακαταλήψεις εδαφών στο φόντο αντιπαραθέσεων(2020-02-18 00:00:00.0)
Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι...(2016-06-09 00:00:00.0)
Επιθέσεις σε Χαλέπι και Λατάκεια(2014-03-22 00:00:00.0)
Εμφάνιση νέων ενόπλων «συμμαχιών»(2013-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ