Από τη μαζική διαδήλωση της Κυριακής στο Μπρίστολ |
Οπως γίνεται αυτήν την περίοδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνθήκες της πανδημίας για να επιβάλει νέα μόνιμα μέτρα κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον επιδιώκει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας στην παρακολούθηση, τον περιορισμό και έλεγχο των λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά και την «αναβάθμιση» πλημμελημάτων που αφορούν τη μη συμμόρφωση ως προς τις οδηγίες της αστυνομίας σε εγκλήματα. Προβλέπει επίσης επιβολή υψηλών προστίμων, έως 2.500 στερλινών, και έως 10 χρόνια φυλάκιση σε περιπτώσεις καταλήψεων δρόμων και δημόσιων χώρων ή βανδαλισμού μνημείων (π.χ. Αγγλων δουλεμπόρων, όπως είχε γίνει πέρυσι).
Σχεδιάζεται να αποκτήσει η αστυνομία τη δυνατότητα να επιβάλλει ώρες έναρξης και λήξης μίας κινητοποίησης, να επιβάλλει έως και όρια θορύβου (!) που παράγεται από τη δραστηριότητα όσων συμμετέχουν σε μία πορεία, να θεσπίζει περαιτέρω όρια και απαγορεύσεις ακόμα και σε διαμαρτυρία που κάνει μόλις ένας άνθρωπος...
Μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ κ.α., την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπρίστολ, με συνθήματα και πλακάτ ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο, στην προσπάθεια φίμωσης του λαού και των κινητοποιήσεών του, στην ένταση της καταστολής, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τη βίαιη διάλυση μιας αγρυπνίας στη μνήμη της Σάρα Εβεραρντ, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό ενώ επέστρεφε σπίτι της με τα πόδια.
Κατά τη γνωστή... «διεθνή πρακτική», βέβαια, η κυβέρνηση αξιοποίησε τα επεισόδια που προκάλεσαν μεμονωμένες ομάδες μετά τη μαζική διαδήλωση στο Μπρίστολ, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της καταστολής και του νομοσχεδίου. Μετά το πολύωρο σκηνικό πετροπολέμου και συγκρούσεων που στήθηκε με την αστυνομία, ανακοινώθηκαν ο τραυματισμός 20 αστυνομικών, 7 συλλήψεις και καμένα περιπολικά... Αξιοποιώντας τα παραπάνω, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ανέφερε ότι «δεν θα γίνουν ανεκτά επεισόδια και ταραχές»...
Κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία, όπου το Σάββατο το βράδυ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις, κυρίως σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, απαιτώντας την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ. Ο Χασέλ καταδικάστηκε σε 9μηνη φυλάκιση και έχει φυλακιστεί από τα μέσα του Φλεβάρη, εξαιτίας αναρτήσεών του στο «Twitter», στις οποίες καταφερόταν εναντίον της μοναρχίας και των δυνάμεων καταστολής. Κατηγορείται για «εξύμνηση της τρομοκρατίας», διότι χαρακτήρισε τον μονάρχη Χουάν Κάρλος Α' «μαφιόζο», υποστήριξε άτομα που ενέχονταν σε επιθέσεις και κατηγόρησε την αστυνομία για δολοφονίες και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών.
Στο μεταξύ, ένα νέο περιστατικό δίωξης με βαριές κατηγορίες για διαδικτυακή ανάρτηση έγινε γνωστό στη Δανία. Το περιστατικό και οι εξουθενωτικές ποινές που απειλείται να επιβληθούν, ανεξάρτητα από το πολιτικό περιεχόμενο της επίμαχης ανάρτησης, επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση του οπλοστασίου της καταστολής. Συγκεκριμένα, μια 29χρονη δασκάλα, η Βίβιαν Ανίτα Αλεξάνδρου, συνελήφθη, κατασχέθηκαν ο υπολογιστής και το τηλέφωνό της, και αντιμετωπίζει ποινή έως και 16 χρόνια φυλάκισης επειδή «μοιράστηκε» στο Facebook βίντεο με διαδηλωτές που στις 9 Γενάρη έκαψαν φωτογραφία της πρωθυπουργού, Μέτε Φρέντρικσεν, όπου είχαν γράψει «πρέπει να πεθάνει». Τα συγκεκριμένα άτομα διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 113 του Ποινικού Κώδικα, που στοχοποιεί όσους «παραβιάζουν την ασφάλεια ή την ελευθερία λειτουργίας της Βουλής ή καταφεύγουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί στην επιβολή οποιασδήποτε απόφασης με τη χρήση βίας ή με την απειλή να το πράξουν». Η 29χρονη κοινοποίησε τη φωτογραφία στην ομάδα «Stop Section 113», της οποίας τα μέλη διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του άρθρου.