Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαρτυριάρηδες...

«Φαντάσου τι θα γινόταν παλιότερα στην Κρήτη αν έφτανε αεροπλανοφόρο», σχολίαζε πονηρά πονηρά παρουσιαστής το Σαββατοκύριακο, βλέποντας «με καμάρι» τη μηχανή του πολέμου να μπαίνει στον κόλπο της Σούδας, ενώ στα διπλανά παράθυρα άλλοι συνάδελφοί του «έσκουζαν» για το «μεγάλο γεγονός». Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι «δεν κουνιέται φύλλο» και πως η μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών έχει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη του λαού. Βέβαια, η μηχανοκίνητη πορεία την ώρα που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατέπλεε στη Σούδα, όπως και η χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης στην περιοχή, εξαφανίστηκαν από τα ΜΜΕ, για να μη χαλάσει η «ωραία ατμόσφαιρα» και να μη θολώσει το «αφήγημα» ότι οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας.

... με λουλάκι

Εκεί είναι άλλωστε και το πραγματικό τους πρόβλημα: Παρά τη «ζυγοστάθμιση» όλων των αστικών κομμάτων και δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μεταξύ άλλων και με το «ξέπλυμα ολκής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον «διαβολικά καλό» Τραμπ, παρά τους «λυτούς και δεμένους» που έχουν πέσει πάνω στο λαό για να τον πείσουν για τα «καλά» της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, παρά τα προγράμματα της πρεσβείας και λοιπών «ευαγών» ιδρυμάτων, με τα «εντατικά σεμινάρια» σε δημάρχους, δημοσιογράφους, σχολεία, πανεπιστήμια κ.ο.κ., αλλά και τις διώξεις σε όσους αντιτίθενται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τα σχέδιά τους κάθε άλλο παρά «άβρεχτα» περνάνε... Αυτό δείχνει και η πρόσφατη έρευνα του ΝΑΤΟ, όπου ένας στους πέντε εμφανίζεται να ζητά την αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και άλλους τόσους να μη «συμμερίζονται» τον ενθουσιασμό για τη συμμετοχή σε αυτό και να μην απαντάνε στο σχετικό ερώτημα. Δικαιολογημένη λοιπόν η «αγωνία» τους, μετά από τόσο ...«λουλάκι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας.

Τροχός

Λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή; Ο λόγος για τον Αμερικανό πρέσβη, που ενόψει της 25ης Μάρτη πρωταγωνιστεί σε βίντεο για την καμπάνια της αμερικάνικης πρεσβείας, με τίτλο «200 χρόνια φιλίας ΗΠΑ - Ελλάδας». Κι όντως, η «περιοδολόγηση» της σχέσης αυτής προσφέρει στους νέους - που αποτελούν κατά τον Πάιατ τον κύριο στόχο της καμπάνιας - ένα μάθημα, διαφορετικό όμως από τις προθέσεις τους: Για το πώς η αστική τάξη από επαναστατική δύναμη «μια φορά κι ένα καιρό» έγινε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, κατρακυλώντας από την αλληλογραφία των διαφωτιστών που επικαλείται, στις... ναπάλμ στον Γράμμο και στα Μακρονήσια, στους Παγκόσμιους Πολέμους και στο Σχέδιο Μάρσαλ, απέναντι στο πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, για να κρατήσει με νύχια και με δόντια την εξουσία και τα κέρδη της, βγαλμένα από τη στυγνή εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτές είναι οι «κοινές αξίες» της αστικής τάξης της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ετσι φαντάζονται και το «δυναμικό μέλλον της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας». Οι λαοί - και τότε και τώρα - δεν έχουν πει όμως την τελευταία τους λέξη. Ο τροχός της Ιστορίας θα γυρίσει ξανά προς τα μπρος και θα τους στείλει στο χρονοντούλαπο, αυτήν τη φορά αμετάκλητα.

Παταγωδώς

Λίγες μέρες πριν λήξει η ναυτική ευρωΝΑΤΟική επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία συμμετέχουν ενεργά η Ελλάδα και 23 ακόμα κράτη - μέλη της ΕΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η σύνοδος των ΥΠΕΞ την ερχόμενη Δευτέρα θα επικυρώσει την παράτασή της για άλλα δύο χρόνια. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποφασίστηκε το 2020, δήθεν για την τήρηση του «εμπάργκο» που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη. Το «εμπάργκο» αυτό, όπως αναφέρεται σε έκθεση της ομάδας ειδικών του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έχει αποτύχει παταγωδώς(!) όπως αποδείχτηκε και από τα τραγελαφικά περιστατικά με τα τουρκικά πλοία που αποδεδειγμένα μετέφεραν πολεμικό υλικό στη Λιβύη και έκαναν εικονικές ...ναυμαχίες με «συμμαχικά» πλοία επιτήρησης στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι και αυτή η ευρωατλαντική επιχείρηση καμιά σχέση δεν έχει με τη διασφάλιση της ειρήνης στη Λιβύη, στην οποία άλλωστε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επεμβαίνουν ανοιχτά, για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών. Αυτόν ακριβώς τον στόχο υπηρετεί και η επιχείρηση «Ειρήνη»: Να επιτηρεί για λογαριασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τη στρατηγική περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον ισχυρών ανταγωνιστών και πρώτα απ' όλα της Ρωσίας. Γι' αυτό και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές τις αποστολές καμιά σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού, αλλά αντίθετα αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κινδύνων που απειλούν και τα δύο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ