Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τα θύματα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας

Νέες διαδηλώσεις για τα αμέτρητα θύματα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες πόλεις της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άδικη δολοφονία της 26χρονης Αφροαμερικανίδας Μπριόνα Τέιλορ μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, από κατά λάθος έφοδο αστυνομικών.

Χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Στο Λούισβιλ ομιλητές απαίτησαν την πραγματική απονομή δικαιοσύνης για την Τέιλορ και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο ποινικό σύστημα, αφού και οι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία της, απλώς... αποπέμφθηκαν από την αστυνομία.

Το ίδιο διάστημα, με τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο λογαριασμό του στο twitter διαβεβαίωσε ότι... παραμένει «δεσμευμένος» και θα υπογράψει το νομοσχέδιο αστυνομικής μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, μετά την επιλογή ενόρκων, συνεχίζεται η δίκη σε βάρος του αστυνομικού Ντ. Σόβιν, για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τον περασμένο Μάη. Το δικαστήριο ξεκίνησε χτες το πρωί τη συζήτηση για το εάν οι ένορκοι θα έπρεπε να ακούσουν ή όχι ορισμένα στοιχεία που αφορούν την επεισοδιακή σύλληψη του θύματος πριν προκληθεί ο θάνατός του. Εξω από το δικαστήριο δεκάδες διαδηλωτές απαίτησαν να γίνει δίκαιη δίκη και να μην πέσει και αυτός ο αστυνομικός «στα μαλακά».

Σε ό,τι αφορά την αγωγή της οικογένειας του Φλόιντ ενάντια στην πολιτεία, την Παρασκευή ο δήμος της Μινεάπολις προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανακοινώνοντας πως θα καταβάλει 27 εκατ. δολάρια για το «κλείσιμό» της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ