Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διώξεις κατά της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του 2019

Οι πραξικοπηματίες του Νοέμβρη του 2019 στη Βολιβία, που οδήγησαν στην παραίτηση του τότε Προέδρου, Εβο Μοράλες, παραπέμπονται σε δίκη. Το περασμένο Σάββατο συνελήφθη η λεγόμενη «μεταβατική πρόεδρος», Γιανίνε Ανιες, ενώ είχαν προηγηθεί οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ενέργειας της 11μηνης χούντας, ένας στρατηγός και αναζητούνται και άλλοι.

Η υπόθεση αυτή δρομολογήθηκε μετά την επικράτηση στις περσινές προεδρικές εκλογές του Λουίς Αρτσε, από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μοράλες «Κίνημα για το Σοσιαλισμό». Το πραξικόπημα του 2019 είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ενώ απώτερος στόχος ήταν η μετατόπιση των διεθνών συμμαχιών της Βολιβίας από τη Ρωσία και την Κίνα, προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή, για τον έλεγχο του τεράστιου πλούτου σε υδρογονάνθρακες και ορυκτά.

Η Ανιες και οι υπόλοιποι μετά την πρώτη δικαστική διαδικασία κρίθηκαν προφυλακιστέοι για 4 μήνες. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τη στάση και τρομοκρατία για την ανατροπή του εκλεγέντος Προέδρου το 2019 και τη δολοφονία τουλάχιστον 22 πολιτών επί «προεδρίας» Ανιες, σε δύο φονικές επιχειρήσεις του στρατού κατά διαδηλωτών σε δύο νότιες λαϊκές συνοικίες στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Η αντιδραστική πρώην γερουσιαστής Ανιες μεταφέρθηκε στη φυλακή Ομπράχες στη Λα Πας, ενώ οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Ενέργειας στη φυλακή Σαν Πέδρο. Επίσης στην πρώην «πρόεδρο» καταλογίζεται ότι χωρίς καμία συλλογική απόφαση απευθύνθηκε στο ΔΝΤ και δέσμευσε τη χώρα με δάνειο 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο πρώην στρατηγός Π. Μεντιέτα που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα, ενώ καταζητούνται και άλλοι στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της χούντας. Να σημειωθεί ότι κόμματα και πολιτικοί που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα συμμετέχουν κανονικά στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές εξέλεξαν εκπροσώπους σε δήμους και Περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ