Σημαντική αύξηση των «αμυντικών» δαπανών και της «οροφής» των πυρηνικών κεφαλών
Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά το Brexit και στο πλαίσιο του δόγματος της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain), η ομιλία του Τζόνσον, όπως και η σχετική έκθεση «Ασφάλειας, Αμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Ανάπτυξης» που δημοσιοποίησε, θέτουν στο επίκεντρο των σχεδιασμών της βρετανικής αστικής τάξης την «επανεστίαση» στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού (την παγκόσμια «μηχανή της ανάπτυξης», όπως αναφέρεται), με το βλέμμα στην όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνουν και στην παραπέρα στρατιωτική προετοιμασία και ενίσχυση της Βρετανίας, μεταξύ άλλων με τη σημαντική αύξηση της «οροφής» των πυρηνικών κεφαλών από τις 180 στις 260.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η έκθεση την αποκαλεί «τη μεγαλύτερη κρατική απειλή στην οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία για «ισχυρή εμπορική σχέση» με το Πεκίνο και έκανε λόγο για την ανάγκη «εξεύρεσης ισορροπίας», προσθέτοντας πως «θα είμαστε σκληροί όπου βλέπουμε κίνδυνο» και πως «είναι καθαρό ότι η Κίνα θέτει μια μεγάλη πρόκληση για μια ανοιχτή κοινωνία όπως η δική μας».
Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία στα τέλη Απρίλη και την εκεί αποστολή του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth» λίγο καιρό αργότερα.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ακόμα αύξηση δαπανών για εκσυγχρονισμό του βρετανικού στρατού, με 24 δισ. στερλίνες έως το 2025 (συμπεριλαμβανομένης αύξησης των πυρηνικών κεφαλών) και ένα ξεχωριστό κονδύλι για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, ύψους περίπου περίπου 10 δισ. στερλινών.
Στη δε έκθεση «Ασφάλειας, Αμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Ανάπτυξης» προβλέπεται ακόμα η δημιουργία νέου υπερσύγχρονου «αντιτρομοκρατικού» στρατηγείου για την αποτροπή «πιθανών επιθέσεων μη κρατικών δρώντων», συμπεριλαμβάνοντας ακροδεξιούς, φανατικούς ισλαμιστές και επιθέσεις σχετικές με τη Β. Ιρλανδία.
Στο μεταξύ, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο Λονδίνο ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική βία. Η «σταγόνα» που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η πρόσφατη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Εβερχαρτ, αλλά και η βίαιη καταστολή από την αστυνομία σχετικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο θάνατος της 33χρονης Εβερχαρτ στις αρχές του μήνα σόκαρε τη Βρετανία. Η σορός της βρέθηκε σε δάσος στο Κεντ και ένας 48χρονος αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της.