Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βαριές συνέπειες για τον λαό από τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του μακελειού που προκάλεσαν στη Συρία με την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και περιφερειακοί σύμμαχοί τους, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν, για τον έλεγχο πηγών και περασμάτων Ενέργειας, ο συριακός λαός εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα, με τους θύτες να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, «φρεσκάροντας» προσχήματα για νέες επεμβάσεις.

Μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων - και ενώ ο δραματικός απολογισμός συνεχίζει να μεγαλώνει - οι αμερικανικές ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει «μέχρι κεραίας» και η κυβέρνηση Μπάιντεν προκαλούν νέο κύμα ακρίβειας και υποτίμησης της συριακής λίρας.

Τις τελευταίες μέρες, η τιμή της κρατικώς επιδοτούμενης βενζίνης αυξήθηκε κατά 50%, ενώ οι τιμές βασικών τροφίμων μέσα σε ένα χρόνο υπολογίζεται πως αυξήθηκαν 230%. Η ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά ξεπερνά τις 4.000 λίρες ανά δολάριο (από 700 που ήταν ένα χρόνο πριν την επιβολή των κυρώσεων του νόμου Καίσαρα και 46 λίρες ανά δολάριο που ήταν λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου).

Νέες κυρώσεις επέβαλε σε αυτήν τη συγκυρία και η Βρετανία σε βάρος 6 Σύρων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, ο διοικητής της Εθνοφρουράς Μαλίκ Αλιάα και ο ταγματάρχης Ζαΐντ Σάλαχ.

Προχτές, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σημερινή κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα, ισχυρίστηκε πως είναι η ώρα της «σιωπηλής διπλωματίας». Κάλεσε όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και συριακές δυνάμεις να βρουν ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αναφέροντας πως μία δεκαετία μετά την έναρξη του πολέμου αποδείχθηκε «σε όλους τους παράγοντες πως κανένας εξ αυτών δεν μπορεί να υπαγορεύσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης».

Την Παρασκευή στην Ντόχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Κατάρ και Τουρκίας δήλωσαν πρόθυμοι να ξεκινήσουν νέα προσπάθεια για προώθηση της λεγόμενης «πολιτικής λύσης», στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις οποίες παραβιάζει συστηματικά η Αγκυρα με τις τρεις χερσαίες εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2017 έως σήμερα.

Στο μεταξύ, Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών «ύποπτων τρομοκρατών» που σχεδίαζαν να ανατινάξουν όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στη νοτιοδυτική Δαμασκό. Κατά τις έρευνες των αρχών συνελήφθησαν άλλοι τρεις ύποπτοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ