Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εγκρίθηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση

Ξεκινά η εννιάμηνη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χτες από 132 βουλευτές σε συνεδρίαση στη Σύρτη, ενώ 36 βουλευτές απουσίαζαν ή καταψήφισαν.

Ο 61χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που εξελέγη πρωθυπουργός, έπειτα από ψηφοφορία του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στη Γενεύη στις 5/2, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα, διαβεβαιώνοντας πως στη διάρκεια της θητείας του δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ενδολιβυκές συγκρούσεις. Τόνισε πως θα χρειαστεί τη βοήθεια του κοινοβουλίου για να πετύχει την έγκριση του νέου σχεδίου προϋπολογισμού για το 2021, για το δημοψήφισμα έγκρισης του νέου συντάγματος και τον νέο νόμο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, που είχε επίσης διεκδικήσει το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού, θύμισε στον Ντμπεϊμπά ότι η θητεία της κυβέρνησής του είναι περιορισμένη και εκπνέει έως τις εκλογές στις 24/12.

Ο Ντμπεϊμπά, που διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ζήτησε την Τρίτη την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτικών από το λιβυκό έδαφος, λέγοντας πως ουσιαστικά συνιστούν μία «πισώπλατη μαχαιριά» και «η εθνική κυριαρχία λοιδορείται λόγω της παρουσίας τους». Πριν λίγες μέρες έφτασε στην Τρίπολη ο προπομπός ομάδας διεθνών παρατηρητών, με σκοπό να επαληθεύσουν την αποχώρηση των ξένων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κατ' εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτώβρη 2020. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις αρχές Δεκέμβρη υπήρχαν ακόμη στη Λιβύη 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες από Συρία, Σουδάν, Τσαντ και Ρωσία (μέσω της ιδιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ»). Η διορία που είχε δοθεί για αποχώρησή τους μέχρι τις 23 Γενάρη, δεν τηρήθηκε.

Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση χαιρέτισε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ