Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εντονη κινητικότητα από όλους τους «διεθνείς παίκτες»

Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή του Περσικού, με αλλεπάλληλες επαφές και παρεμβάσεις, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τις διεργασίες για νέο διευρυμένο παζάρι γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που ξεκίνησε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρέθηκε χτες στο Ριάντ, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας τις τεταμένες σχέσεις με το Ιράν.

Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η χώρα του στηρίζει «τη διεθνή προσπάθεια αποτροπής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν». Εβαλε στο τραπέζι τη γνωστή αντίθεση του Ριάντ για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, αλλά και την επιθυμία του για τον περιορισμό της ιρανικής αυξημένης γεωπολιτικής, περιφερειακής επιρροής.

Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του να στέκεται περισσότερο σε άλλα θέματα, όπως οι «διεθνείς προσπάθειες» για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς και η συνεργασία Ριάντ - Μόσχας για να αποτρέψουν «τις αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στη διεθνή τιμή πετρελαίου».

Στο Κατάρ αναμενόταν αργότερα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέλεξε να μεταβεί (επίσημα αυτήν τη φορά...) σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποιώντας επίσκεψη για πρώτη φορά μετά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τη συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη. Η επίσκεψη Νετανιάχου αξιοποιείται και προεκλογικά, καθώς γίνεται 12 μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 23ης Μάρτη.

Τέλος, δημοσιοποιήθηκαν χτες οι πρώτες κυρώσεις από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε Ιρανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια θα συνδυάζονται και με συνέχιση της επιθετικής πολιτικής. Οι κυρώσεις αφορούν δύο μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης», για τους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, με επίκληση στο ρόλο τους σε σκληρές ανακρίσεις κρατουμένων. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την...«ανησυχία» των ΗΠΑ για τις «καταχρήσεις για τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη έναντι πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της άδικης κράτησης πάρα πολλών ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ