Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Συνέχιση της επιθετικής πολιτικής και εξέταση της τακτικής

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους περιορισμούς της απέναντι στην Κούβα βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας πως «μια αλλαγή πολιτικής προς την Κούβα δεν είναι επί του παρόντος μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Προέδρου Μπάιντεν».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιμένοντας στην πολιτική του πολύμορφου εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, επιχειρεί ωστόσο - όπως έκανε και η κυβέρνηση Ομπάμα - να κάνει κάποια «ανοίγματα» προκειμένου να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της σε βάρος του κουβανέζικου λαού. Ετσι, ενώ διατηρεί τον αποκλεισμό, δηλώνει για παράδειγμα ότι έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ στις 11 Γενάρη να εντάξει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που «υποθάλπουν την τρομοκρατία».

Στο ίδιο πλαίσιο, στις αρχές Μάρτη πολυμελής ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών έστειλε επιστολή στον Μπάιντεν με την οποία ζήτησαν αλλαγή στους σκληρούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας, προβάλλοντας «ανθρωπιστικούς» και «οικονομικούς» λόγους. Ουσιαστικά εκφράζουν το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης το οποίο θεωρεί ότι η πολιτική του αποκλεισμού δεν είναι η πιο αποτελεσματική για την επίτευξη του στόχου της «μετάβασης της Κούβας στη δημοκρατία», όπως χαρακτηρίζεται η επιδιωκόμενη αντεπανάσταση. Ταυτόχρονα, σύμβουλοι του Μπάιντεν συγκλίνουν στο ότι μια χαλάρωση στο ζήτημα των εμβασμάτων προς το Νησί θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις με το στοιχείο των Κουβανοαμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ