Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εντονη κινητικότητα, παζάρια και κινήσεις όξυνσης

Ευρύτερα παζάρια με πολλές προεκτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (φωτ. ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας)

Copyright 2021 The Associated

Ευρύτερα παζάρια με πολλές προεκτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (φωτ. ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας)
Παρασκηνιακά παζάρια, αυξημένη κινητικότητα, σε συνδυασμό με κινήσεις όξυνσης από ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, συνθέτουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το Ιράν φάνηκε χτες να υποχωρεί μπροστά στην προχτεσινή απειλή Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του λόγω παραβίασης διατάξεων της Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφωνούν τελικά να επιτραπούν οι επιθεωρήσεις τεχνικών εμπειρογνωμόνων, με αφορμή τον εντοπισμό μορίων ουρανίου σε τρεις περιοχές που δεν είχαν δηλωθεί ως σχετικές με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Την εξέλιξη ανήγγειλε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρ. Γκρόσι, λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια ανάμεσα στο πολιτικό και στο τεχνικό σκέλος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η IAEA, πρόσθεσε, σχεδιάζει να αρχίσει έναν «τεχνικό διάλογο» με το Ιράν ώστε να δοθούν εξηγήσεις πάνω σε εκκρεμή ζητήματα.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ φοβερίζουν με αντίποινα σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, διαμηνύοντας πως δεν αποκλείουν στρατιωτική απάντηση στις προχτεσινές επιθέσεις με ρουκέτες σε αεροπορική βάση του δυτικού Ιράκ, την οποία χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσχημα αντίστοιχα «αντίποινα» για επίθεση στα σύνορα με το Ιράκ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τον νέο πολύνεκρο βομβαρδισμό στις 26/2 στην ανατολική Συρία.

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση αντικαθεστωτικών Χούτι της Υεμένης πως έκαναν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Τζέντα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος. Οι δε Χούτι επέμειναν ότι κατάφεραν πλήγμα με δικό τους πύραυλο, αφού διάνυσε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ισραηλινά ΜΜΕ νωρίτερα αναφέρονταν στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας - Ιράν, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ιρανικές αρχές φαίνεται να δοκιμάζουν τον εκσυγχρονισμό αυτού του τομέα, που μοιράζεται στα τρία μεταξύ του υπουργείου Πληροφοριών, των «Φρουρών της Επανάστασης» και του Οργανισμού Προστασίας Πληροφοριών.

Ιράν - Τουρκία: Διπλωματικά διαβήματα υπό το βάρος αντιθέσεων

Την περιπλοκότητα και ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράν. Οι δύο χώρες - που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται εταίροι, με τις «ευλογίες» και της Ρωσίας - αντάλλαξαν διπλωματικά διαβήματα και διαμαρτυρίες μετά τις τελευταίες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη, επικρίνοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, ότι το ΡΚΚ επιχειρεί από βάσεις και στο βορειοδυτικό Ιράν. Είχε προηγηθεί διάβημα διαμαρτυρίας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αγκυρα για δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Βαγδάτη, Ιράζ Μασζεντί, ο οποίος επέκρινε την Τουρκία για «παραβίαση ιρακινού εδάφους». Αντιδρώντας στις δηλώσεις, η Αγκυρα επισήμανε στον Ιρανό διπλωμάτη ότι περιμένει από την Τεχεράνη «υποστήριξη και όχι εναντίωση» στις επιχειρήσεις της απέναντι στο ΡΚΚ. Επιπλέον, ορισμένα ρεπορτάζ περιγράφουν την ενόχληση που προκάλεσε στην Τεχεράνη η επιλογή του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να απαγγείλει από το Μπακού ένα ποίημα που αποπνέει αλυτρωτικές διαθέσεις για τμήματα του Ιράν που κατά το παρελθόν βρίσκονταν υπό αζέρικη κυριαρχία.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών (σχήμα γνωστό και ως ΟΠΕΚ+), σχετικά με το αν θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Απρίλη ή αν θα την αυξήσουν οριακά, καθώς αξιολογούν το πρόσφατο ράλι των τιμών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας για την ανάκαμψη.

Με την τιμή του πετρελαίου να είναι πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια τη μέρα. Εκτιμούν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπροσαρμόσει μερικώς - ή θα τερματίσει πλήρως - την εκούσια μείωση της παραγωγής της, 1 εκατ. βαρελιών τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ