Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρες και παζάρια γύρω από το πακέτο των 1,9 τρισ.

Υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε χτες την αναβολή συνεδρίασης, μετά τις προχτεσινές πληροφορίες για σχέδιο πιθανής εισβολής στο Καπιτώλιο ή εκτρόπων από παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πέρα από τις αφορμές, το νομοσχέδιο για το περιβόητο πακέτο «βοήθειας» για την πανδημία, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, καθυστερεί να προωθηθεί προς συζήτηση, καθώς εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες για την κατανομή του, με βάση τα συμφέροντα των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.

Μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι βασικές διατάξεις του, ωστόσο μετά την απομάκρυνση της πρόβλεψης για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, συζητιέται και το «ψαλίδισμα» του επιδόματος ανεργίας από τα 400 δολάρια τη βδομάδα στα 300. Δημοκρατικοί δήλωσαν επίσης ότι στο πακέτο «εκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας» δεν θα συμπεριληφθούν Αμερικανοί με ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 δολαρίων και ζευγάρια με εισόδημα 160.000 δολαρίων ή μεγαλύτερο.

Αργά την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων με σχετικά μικρή πλειοψηφία ενέκρινε δύο νομοσχέδια. Το ένα αφορά τον «εκσυγχρονισμό» στις αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο όπως αναφέρεται τη μείωση των κρουσμάτων ρατσιστικής αστυνομικής βίας. Το άλλο προβλέπει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να εξασφαλιστεί μία σχετικά μεγαλύτερη «ομοιογένεια» στις εκλογικές διαδικασίες και υποδομές. Και τα δύο νομοσχέδια θα προωθηθούν στη Γερουσία, όπου το σώμα είναι μοιρασμένο 50 - 50 ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να έχει δικαίωμα ψήφου σε περίπτωση ισοψηφίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ