Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές αιτιάσεις κατά του Ιράν για την πετρελαιοκηλίδα

Σε λιβυκό «πειρατικό» πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν στη Συρία επέρριψε την ευθύνη για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας που έχει ρυπάνει με πίσσα τις ακτές Ισραήλ και Λιβάνου η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος, Γκίλα Γκάμλιερ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει το Ιράν για «περιβαλλοντική τρομοκρατία», επειδή το σκάφος μετέφερε (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της) ιρανικό πετρέλαιο. Από τη θέση αυτή κράτησαν αποστάσεις αξιωματούχοι του στρατού και της Μοσάντ.

Μία άλλη θεωρία είχε φέρει στην επιφάνεια προ ημερών η λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ», αναφέροντας πληροφορία ότι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να οφείλεται σε ισραηλινή υποθαλάσσια γεώτρηση που δεν πήγε καλά.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια καθαρισμού των ακτών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αμέτρητα είδη θαλάσσιας ζωής έχουν θανατωθεί ή έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη από τους τόνους πίσσας. Μόνο στον νότιο Λίβανο, αξιωματούχοι υπολόγιζαν χτες ότι οι ποσότητες πίσσας που έχουν ρυπάνει τις ακτές μπορεί να αγγίζουν και τους δύο τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ