Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Το σημερινό "στάτους κβο" δεν ωφελεί κανέναν» λέει η ΕΕ

«Ο διάλογος αποτελεί "κλειδί" και για τις δύο πλευρές (σ.σ. Σερβία - Κόσοβο) ώστε να βαδίσουν στο ευρωπαϊκό μονοπάτι», επανέλαβε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, χτες και από τη Σερβία, όπου τόνισε ότι το «σημερινό "στάτους κβο" δεν ωφελεί κανέναν».

Ο Λάιτσακ βρέθηκε στο Βελιγράδι αφού ολοκλήρωσε επαφές στο Κοσσυφοπέδιο, αναδεικνύοντας σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα της ΕΕ να πρωταγωνιστήσει στο παζάρι για τις μελλοντικές σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, με προσδοκία τη διασφάλιση πιο πλεονεκτικής θέσης έναντι Ρωσίας και Κίνας, που διεισδύουν στην περιοχή.

Επανέλαβε ότι η ΕΕ περιμένει «εποικοδομητική» και «με καλή πίστη» συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι επανέρχεται στην περιοχή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναμένοντας να τεθούν σε εφαρμογή όσα έχουν συμφωνηθεί την τελευταία 10ετία.

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να πάρει μέρος στον διάλογο και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των Βρυξελλών, όμως «χωρίς τελεσίγραφα και επιβολή λύσης». Πρόσθεσε ότι η Σερβία θα πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις αλλά «με την επιθυμία τα συμφέροντά της να γίνουν κατανοητά». Κατέληξε δε ότι «εμείς θεωρούμε πως μία συμφωνία με συμβιβασμό σημαίνει ότι κανείς δεν τα παίρνει όλα και όλοι παίρνουν αρκετά».

Σήμερα ο Λάιτσακ συνεχίζει τις επαφές του στο Μαυροβούνιο.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ζάεφ

Στο μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε και έλαβε προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Υπέρ ψήφισαν 62 βουλευτές (σε σύνολο 120) και κανείς κατά, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε. Ο Ζάεφ κατέθεσε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μετά την ανεξαρτητοποίηση 3 βουλευτών από μικρότερα κόμματα που μέχρι τώρα συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM). Πάντως, τα δύο αυτά κόμματα ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών έγινε «για να εκφράζονται πιο ελεύθερα» σε θέματα στα οποία δεν συμφωνούν πάντα με την κυβέρνηση.

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - Βοσνίας

Να καταγραφεί τέλος η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια μέσα και από τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, προχτές, στην Αγκυρα. Το «Αναντολού» μετέδωσε ότι προηγήθηκε συνάντηση για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στη στρατιωτική βιομηχανία, όπως και στη στρατιωτική εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org