Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παλεύουν για την επιβίωσή τους και καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Μαζική κινητοποίηση χτες στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας

Ουσιαστικά μέτρα για την επιβίωσή τους διεκδίκησαν με νέα μαζική κινητοποίηση χτες σωματεία από τον χώρο του Πολιτισμού, που εδώ και έναν χρόνο παραμένει κλειστός. Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και τη συμμετοχή εργαζομένων και από άλλους κλάδους του χώρου, έκαναν χτες το πρωί συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού και από εκεί με πορεία πήγαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου έκαναν συνάντηση και κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου με αίτημα να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, αίτημα που έχουν υιοθετήσει και τα σωματεία του χώρου.

Οι εργαζόμενοι προέταξαν την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων παντού για τη θωράκιση των εργαζομένων - κόντρα σε όσα τους έχει πει παλιότερα η υπουργός Πολιτισμού ότι «οι συμβάσεις δεν είναι παντού η ενδεδειγμένη λύση» - και απαίτησαν από το υπουργείο Εργασίας ολοκληρωμένη στήριξη για όλο το διάστημα που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού κι όχι κάποια επιδόματα που και πάλι δεν είναι για όλους. Κατέθεσαν δε συγκεκριμένα αιτήματα όπως π.χ. επιδότηση ενοικίου, στα οποία όμως εισέπραξαν άρνηση από το υπουργείο.

Επιπλέον, την ώρα που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία φαίνεται ότι στο μητρώο καλλιτεχνών δεν είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου, το υπουργείο Εργασίας τούς ανακοίνωσε ότι αυτό έκλεισε και δεν πρόκειται να γραφτούν άλλοι. Κι ακόμα, άφησε να φανεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέους «κόφτες» ακόμα και σ' αυτό το πενιχρό επίδομα, αφού με πρόσχημα κάποιες εγγραφές που δήθεν δεν μπορεί να αποδειχθεί αν είναι εργαζόμενοι του χώρου που πλήττονται, θέλει να βάλει τα σωματεία σε ρόλο «ελεγκτή» του ποιος ανήκει και ποιος όχι στον κλάδο τους και να τα κάνει συνομιλητές της κυβέρνησης για το «κόψιμο» συναδέλφων τους, αντί για φορείς διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διήμερο πανελλαδικής δράσης 13 - 14 Μάρτη


Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα περάσουν και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Διήμερο Πανελλαδικής Δράσης με σύνθημα #artattack, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και συμμετοχή πολλών δεκάδων σωματείων, καλλιτεχνικών ομάδων και φορέων στις 13 και 14 Μάρτη.

Για την Αθήνα, προγραμματίζονται:

-- Σάββατο 13 Μάρτη, παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

-- Κυριακή 14 Μάρτη, αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου και σε γειτονιές της πόλης και σε καλλιτεχνικό δρώμενο με συμμετοχή 200 καλλιτεχνών σε μορφή flash mob στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Παράλληλα, δράσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Καλαμάτα, ενώ ο κατάλογος διευρύνεται συνεχώς.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., προγραμματίζεται διαδικτυακή συνάντηση μέσω Zoom για ομάδες και σχήματα που θέλουν να συμμετάσχουν (δηλώσεις συμμετοχής στο 35artattack@gmail.com).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org