«Στις πρόβες πολέμου τους δεν θα είμαστε κομπάρσοι - Πρωταγωνιστές των εξελίξεων είναι οι λαοί» διαδήλωσε μαχητικά ο λαός της περιοχής
Από την πορεία στην Αλεξανδρούπολη |
Στην Αλεξανδρούπολη, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ), την κεντρική ομιλία έκανε η Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», και ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου «Η Ενότητα» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εβρου.
Η Μ. Γκιδίκα τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τις κινητοποιήσεις δίνεται μια πρώτη απάντηση στις πρωτεύουσες των νομών της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, προσθέτοντας πως η δραστηριότητα αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Σχολίασε πως δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και επιδιώξεων, με την επικίνδυνη αυτή εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και όλης της περιοχής», καθώς μάλιστα ο λαός της περιοχής μετατρέπεται σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, με οποιονδήποτε δηλώνει εχθρός του ΝΑΤΟ ή τον θεωρεί εχθρό του το ΝΑΤΟ.
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ανεχτεί οι θύτες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και τα θύματά τους, οι πρόσφυγες και μετανάστες, να είναι στη φυλακή, και ότι γι' αυτό θα πρέπει να συνδέσει την πάλη του με το «όχι» στη δημιουργία φυλακής μεταναστών και προσφύγων στην Ορεστιάδα και σε όλη την Ελλάδα.
Ο Δ. Γιαννούδης με τη σειρά του ανέφερε ότι οι μόνοι που χαίρονται από τη μετατροπή του λιμανιού σε πολεμική βάση είναι «οι διευθυντάδες και τα μεγαλοστελέχη του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, η αμερικάνικη πρεσβεία και οι μεγαλοεπενδυτές, για τις μπίζνες που έρχονται», προσθέτοντας πως «τα ψίχουλα που θα πετάξουν στο λαό της πόλης μας πριν φύγουν» δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, «γιατί τα ψίχουλά τους έχουν ανθρώπινο αίμα».
Το πρώτο αυτό βήμα, με το οποίο ακούστηκε «η φωνή του λαού της Αλεξανδρούπολης, που θέλει να φύγουν οι φονιάδες από την πόλη μας, η φωνή των εργαζομένων που βαρέθηκαν την κοροϊδία περί ανάπτυξης, την κοροϊδία για τις δουλειές που θα έρθουν», χαιρέτισε επίσης ο Γ. Χιώνης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να δράσουν μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι. Κατέληξε λέγοντας: «Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!».
Νωρίτερα, μαζικές εξορμήσεις με το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις πραγματοποίησαν σωματεία της Καβάλας στους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, καθώς και έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη».
Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, τα μέλη των σωματείων μίλησαν για τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και παράλληλα σε στρατιωτικό στόχο των αντιπάλων του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αξιοποιείται στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης - πρόβας πολέμου «Defender Europe 21», σειρά έχει και «το δεύτερο παπούτσι του ζευγαριού», όπως είχε αποκαλέσει το λιμάνι της Καβάλας ο Αμερικανός πρέσβης.
Από την εξόρμηση στην Καβάλα |
Αρκετοί από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Καβάλας είπαν ότι ξαφνιάστηκαν από το μέγεθος της εμπλοκής της περιοχής τους στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αντιλαμβανόμενοι δε ότι η περιοχή μετατρέπεται σε πιθανό στρατιωτικό στόχο, αρκετοί ήταν οι γονείς που μετέφεραν τις μεγάλες ανησυχίες τους για τα παιδιά τους που είτε υπηρετούν είτε θα εκτίσουν τη θητεία τους το επόμενο διάστημα στον Εβρο.
Αντίστοιχη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στην Κομοτηνή, στους χώρους εργασίας στο εμπόριο, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, ενώ σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης ενημέρωση με μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στις 12 μ.
Στην Ξάνθη, στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου, όπου και στεγάζεται η «Αμερικανική Γωνιά» της πρεσβείας των ΗΠΑ |