Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορια...

«Το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε», έλεγε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ερωτηθείς για τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης και της πανδημίας, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί είναι που θα ωφεληθούν και από την «πιο στοχευμένη» κατανομή των κονδυλίων που συζητιέται τώρα στην ΕΕ, ενώ καθαρογράφεται ο λογαριασμός για εργαζόμενους και βιοπαλαιστές ΕΒΕ. Τα στοιχεία μιλάνε για μέτρα ύψους 27 δισ. πέρυσι και φέτος, εκ των οποίων τα 17 δισ. (ή το 64%) θα ζητηθούν πίσω «τοις μετρητοίς» μετά την πανδημία, δίνοντας τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ και τα υπόλοιπα θα φορτωθούν με νέους φόρους και χαράτσια στις πλάτες του λαού. Και αν το «πλάνο» ανοίξει λίγο ακόμα, η αντίθεση γίνεται ακόμα πιο αποκαλυπτική: Την ίδια ακριβώς περίοδο, με το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», κυβέρνηση και ΕΕ θα ανοίγουν τους «κρουνούς» του φτηνού χρήματος και των «δανεικών και αγύριστων» στα μονοπώλια και τους κάθε λογής «επενδυτές», θωρακίζοντας την κερδοφορία τους και διαμορφώνοντας νέα πεδία για «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες.

... και εξαπάτηση

Με δυο λόγια, όταν η κυβέρνηση μιλάει για «πεπερασμένες δυνατότητες» απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, απαιτώντας να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητα και τις διεκδικήσεις τους. Αντίθετα, τα μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο είναι ανεξάντλητα, με το «ραβασάκι» να πηγαίνει ξανά στο λαό. Ολα αυτά, βέβαια, δεν συνιστούν «εξαπάτηση», όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, κατηγορώντας τη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ ότι είναι ανίκανη να εφαρμόσει νεοκεϊνσιανές συνταγές. Πόσο μάλλον που και οι δικές τους προτάσεις να αυξηθεί το κρατικό «μπάτζετ» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας μεταφράζονται σε νέα αντεργατική επίθεση και αύξηση της φορολογίας, δείχνοντας πως για την ανάκαμψη των κερδών, οποιοδήποτε γιατροσόφι της αστικής πολιτικής ισοδυναμεί πάντα με δηλητήριο για το λαό.

Επίπεδο

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κλειστά πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας είπε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, ώστε να αποσυμφορηθούν τα μαθήματα και να ξεκινήσουν διά ζώσης, γιατί «αν βάλουμε μέσα κόσμο (σ.σ. να διδάξει) θα πέσει το επίπεδο»! Η κυβέρνηση καταφεύγει σε αστειότητες για να κρύψει το προφανές: Οτι αντιμετωπίζει ως «κόστος» τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα μάλιστα που δαπανά εκατομμύρια για τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ετσι, από τη μία ο υφυπουργός παραδέχεται ότι «δεν νοείται πανεπιστήμιο χωρίς διά ζώσης εκπαίδευση» και από την άλλη δικαιολογεί την απροθυμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη διά ζώσης διδασκαλία, με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύει το επίπεδο των σπουδών! Θεωρεί προφανώς ότι αυτό διασφαλίζεται με την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση - κοροϊδία, με τον αποκλεισμό των φοιτητών από τους τόπους των σπουδών τους, που τους στερεί ακόμα και την πρόσβαση σε συγγράμματα και σημειώσεις. Πολύ περισσότερο, θεωρεί διασφάλιση του επιπέδου των πανεπιστημίων να συνεχίζονται εν μέσω πανδημίας τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όχι όμως και τα μαθήματα των φοιτητών. Και προφανώς, για τη διασφάλιση ενός τέτοιου επιπέδου οι δυνάμεις καταστολής, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια και ξυλοφορτώνουν τους φοιτητές που διεκδικούν τα αυτονόητα.

Κάτι θα ξέρει

Μιλώντας τις προάλλες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη (...) Ηδη από το Σεπτέμβρη (...) λέγαμε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έπρεπε να αναλάβει δράση, αλλά αυτή τη στιγμή η Επιθεώρηση παραμένει ουσιαστικά διαλυμένη». Ο ΣΥΡΙΖΑ τού «θα λογαριαστούμε μετά» ανακάλυψε την άθλια κατάσταση στους χώρους δουλειάς και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων. Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, δε μιλάνε για σχοινί. Πέρα από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επιδεινώνοντας τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η διάλυση επί της ουσίας της Επιθεώρησης Εργασίας έχει φαρδιά - πλατιά και τη δική του υπογραφή. Αψευδής μάρτυρας η τελευταία έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2017, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς μειώνονταν σταθερά από το 2013, ενώ το 2017 (τελευταία χρονιά που έχουν δοθεί στοιχεία) εμφάνισαν αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας στον μικρότερο αριθμό από το 2001! Ολα αυτά βέβαια - για τα οποία όλο και κάτι θα ξέρει και από τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας ο σημερινός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - δεν «έτυχαν»: Η υποστελέχωση και υποβάθμιση του ΣΕΠΕ πήγαν χέρι χέρι με τις αντεργατικές ανατροπές που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και ήρθαν να «σφραγίσουν» την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Αυτή η ζούγκλα, που περιφρουρεί και ενισχύει με πρόσχημα την πανδημία η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας, έχει μετατρέψει σε εστίες υπερμετάδοσης τους χώρους δουλειάς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός - μεταξύ άλλων - του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.

1847 Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.

1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δεν στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924 Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει τον χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Η απομόνωση στην οποία τον υποχρέωσαν συνοδεύτηκε με βασανιστήρια και ταπεινώσεις που αποσκοπούσαν να του σπάσουν το ηθικό, να τον αναγκάσουν να προδώσει τους συντρόφους του και να ομολογήσει εγκλήματα που δεν διέπραξε. Η σύλληψη του Τέλμαν και, πολύ περισσότερο, οι ειδήσεις για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ναζί, διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τον ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών. Για την απελευθέρωσή του κινητοποιήθηκαν οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της διανόησης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε τελικά από τους ναζί στις 18/8/1944, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1946 Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ενωση Δημοκρατικών Αριστερών, Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση». Ακολούθως, θα απέχουν από τις εκλογές στις 31/3/1946.

1957 Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμήν του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».

1990 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Ρούσος Κούνδουρος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org