Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τους αυτοαπασχολούμενους απ' τα γενικευμένα αδιέξοδα

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Τις συνθήκες στραγγαλισμού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, αλλά και οι οικογένειές τους, μετέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων του Δυτικού Τομέα Αθήνας, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες, καταθέτοντας ταυτόχρονα τα αιτήματά τους αλλά και την αναγνώριση της σθεναρής στήριξης και συμπαράστασης που διαχρονικά αυτά βρίσκουν απ' το ΚΚΕ.

Εξάλλου, η χτεσινή συζήτηση αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς πολύμορφων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του ΚΚΕ για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων συνολικά του λαού της περιοχής, όπως και ειδικότερα των αυτοαπασχολουμένων.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ενωσης ΕΒΕ Περιστερίου, του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου, της Ενωσης ΕΒΕ Αιγάλεω, του Εμπορικού Συλλόγου Πετρούπολης, του Συντονιστικού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Χαϊδαρίου, της Ενωσης ΕΒΕ Χαϊδαρίου, του Σωματείου Μικροπωλητών υπαίθριου εμπορίου, του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου, της Ενωσης ΕΒΕ Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα ο λαός της Δυτικής Αθήνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στη Δυτική Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε σήμερα μαζί σας για τα τεράστια προβλήματα, γνωρίζοντας πως συνολικά οι λαϊκές οικογένειες στη Δυτική Αθήνα είναι αντιμέτωπες με οξυμένα προβλήματα λόγω της πανδημίας και της κρίσης. Αναφέρομαι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκτός από σας τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, εμπόρους της Δυτικής Αθήνας και χιλιάδες συμπολίτες μας, άνεργοι, εργαζόμενοι σε αναστολή, που όπως και σεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους. Σε μια περιοχή όπου το μεγάλο νοσοκομείο, το "Αττικόν", "νοσοκομείο covid" εδώ και καιρό, τώρα δεν μπορεί να νοσηλεύσει ούτε αυτούς τους ασθενείς. Μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη και τώρα φορτώνεται μία ακόμα χωματερή, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τον λαό ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ξέρετε ότι έκανε αρκετή προσπάθεια να αναδείξει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα αδιέξοδα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τόνισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα απαίτησε εξαρχής τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των πιο μικρών επιχειρήσεων, εκείνων που και πριν την πανδημία προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις και ανάγκες που ήταν ήδη καταχρεωμένοι, που καλά - καλά δεν είχαν συνέλθει από την προηγούμενη κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τη συνόδευσαν. Με αναφορές του στη Βουλή προώθησε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων, ενώ κατέθεσε και Ερωτήσεις για τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση και τα περιοριστικά μέτρα, όπως το λιανικό και υπαίθριο εμπόριο, η εστίαση, τα ταξί.

«Το ΚΚΕ με τα μέλη του έδωσε όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να μην επικρατήσει σιγή ιχθύος στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν είπαμε όπως κάποιοι άλλοι "θα λογαριαστούμε μετά την πανδημία". Είπαμε από τώρα θα λογαριαστούμε με τις πολιτικές που αδικούν τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε πως το Κόμμα «συνέβαλε ώστε και εδώ στην Αττική και τη Δυτική Αθήνα πιο συγκεκριμένα, να δυναμώσει η πάλη, η διεκδίκηση, να οργανωθούν κινητοποιήσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και αναγκάσαμε την κυβέρνηση σε κάποιους ελιγμούς και συμπληρωματικά μέτρα».

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, τη μη επαρκή στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, στις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία και ΠΦΥ, με ανεπαρκείς κλίνες ΜΕΘ, στην εξόντωση του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού, στη μετατροπή σε σύστημα μιας νόσου, αλλά και στη μη λήψη μέτρων π.χ. μαζικών τεστ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σήμερα ευεργετικά στην πρόληψη, στις σημερινές καθυστερήσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Στηλίτευσε τις παλινωδίες της με τα γνωστά «σκοτσέζικα ντους», τα «άνοιξε - κλείσε» στο εμπόριο, στην εστίαση και αλλού. Κατήγγειλε τις αντιλαϊκές πολιτικές που προώθησε η ΝΔ εν μέσω πανδημίας, όπως ο πτωχευτικός κώδικας που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά σε ομηρία χρόνων, σε μαζικές κατασχέσεις, πιθανά και στη χρεοκοπία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημείωσε: «Η κατάσταση και τα αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, που ανήγαγε ως ύψιστο μέτρο προστασίας την ατομική ευθύνη, τον περιορισμό της μετακίνησης κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση κι εδώ λειτούργησε και λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ άνοιξε τον τουρισμό το καλοκαίρι με τους γνωστούς όρους, ενώ δεν έκανε κανέναν έλεγχο σε μαζικούς χώρους εργασίας, όπως εργοστάσια, super market κ.λπ., προχώρησε σε εκτεταμένα lockdown και περιορισμούς στην εστίαση, στο λιανικό και υπαίθριο εμπόριο, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους κλάδους.

Τα μέτρα που πήρε για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων δεν επαρκούν.

Πρώτον, γιατί είναι μέτρα με αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα και δεύτερον, γιατί πρόκειται για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, που εκ των πραγμάτων ευνοούν τις σχετικά μεγαλύτερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις. Τα μικροποσά των διάφορων επιστρεπτέων προκαταβολών, που αντιστοιχούν στις πιο μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων, εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού, δεν αρκούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που τρέχουν, πολύ περισσότερο τις ίδιες τις καθημερινές ανάγκες κάθε οικογένειας».

Για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε την πρόταση νόμου που πρόσφατα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ αναγνωρίζει ότι η επόμενη μέρα, η λεγόμενη "επιστροφή στην ομαλότητα", δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, θα αποδειχτεί κακοτράχαλη για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών. Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, στο όνομα εξομάλυνσης των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων, αλλά και ο ανταγωνισμός με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που οξύνεται παραπέρα σε βάρος των μικρότερων, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Γι' αυτό η νέα πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης ιεραρχεί τις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμένα προβλήματα, αυτούς δηλαδή με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ εστιάζει στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης, γι' αυτό και θέτει το ζήτημα της απόδοσης μηνιάτικης αποζημίωσης ύψους 1.000 ευρώ, αλλά και τη μετατροπή των δανεικών της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση για τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, ζητάμε να νομοθετηθεί η μη απόδοση δημοτικών τελών για όσο διάστημα κρατούν τα περιοριστικά μέτρα. Προτείνουμε μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά μακροπρόθεσμα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε τη γενναία διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και τράπεζες. Επίσης, την επιβολή αφορολόγητου ορίου 12.000 για κάθε αυτοαπασχολούμενο, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Μόνο σε συμμαχία με τους εργαζόμενους μπορούν να έρθουν οι σύγχρονες ανάγκες σας στο προσκήνιο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε τους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων να δυναμώσουν την πάλη τους στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν, την ΕΕ. «Εχετε πλέον και οι ίδιοι αρκετή πείρα και ξέρετε ότι τα συμφέροντα και οι ανάγκες σας δεν χωρούν σε αυτές τις πολιτικές, τα πραγματικά συμφέροντά σας είναι σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Γι' αυτό και δεν πρέπει να δώσετε τη μάχη αυτή μόνοι σας. Αλλά ενώνοντας τη φωνή σας, τις δυνάμεις σας με τα άλλα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, πρώτα απ' όλα με τους εργάτες και υπαλλήλους, όλους αυτούς με τους οποίους δηλαδή δουλεύετε, τους έχετε πελάτες, κρατάνε ζωντανά τα μαγαζιά σας, τις επιχειρήσεις σας. Ετσι μπορείτε με καλύτερες προϋποθέσεις να αντιμετωπίσετε μαζί την κατάσταση, να αποκρούσετε τον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, να αποσπάσετε κατακτήσεις, να φέρετε στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών σας. Αυτή η μεγάλη πλατιά κοινωνική συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να αποτελέσει το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μέτωπο μονοπωλίων - κυβερνήσεων και ΕΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους. Αλλωστε, οι θέσεις του, η πολιτική του πρόταση, θέτει στο επίκεντρο ακριβώς τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο - την καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία - γι' αυτό και είναι και η μόνη που εγγυημένα μπορεί να εξασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικροεπιχειρηματιών και να τους απαλλάξει από τα γενικευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ