Copyright 2021 The Associated |
«Ηγετική» επανεμφάνιση από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» |
«Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά», είπε, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς και τις επόμενες προεδρικές εκλογές, του 2024, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, το κόμμα θα καταφέρει να ενωθεί και να βγει ισχυρότερο. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα δημιουργήσει νέο κόμμα, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μοίρασμα της ψήφου και ήττα, ενώ επέμεινε να απευθύνεται στους υποστηρικτές του μιλώντας για «κίνημα» που απαρτίζεται από «υπερήφανους, σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς πατριώτες». Επανέλαβε δε πως το «κίνημα» αυτό είναι ακόμα στην αρχή...
Στο μεταξύ, σε ανεπίσημη δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων στη CPAC, το 95% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, το 68% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024 και το 55% δήλωσε ότι θα τον ξαναψήφιζε.
Το ίδιο 24ωρο, ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι νοιάζεται για το περιβάλλον και ότι αυτό θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ανακοίνωσε ενίσχυση του δυναμικού και του ρόλου της ΕΡΑ (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασία Περιβάλλοντος) και διαβεβαίωσε πως θα δώσει προτεραιότητα στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των πιο μικρών κοινοτήτων, προωθώντας και με αυτήν την πρόφαση τα συμφέροντα μονοπωλίων που προσδοκούν αύξηση της κερδοφορίας τους μέσω της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας.
Παράλληλα ο Μπάιντεν επιχείρησε να φιλοτεχνήσει φιλεργατικό προφίλ, αξιοποιώντας τη μάχη που δίνουν οι περίπου 6.000 εργάτες σε αποθήκες της «Αmazon» στην Αλαμπάμα για να φτιάξουν για πρώτη φορά συνδικάτο, απέναντι στην αντίδραση του πανίσχυρου μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου. Ψηφίζουν από τις 8 Φλεβάρη έως τις 29 Μάρτη για τη δημιουργία συνδικάτου, ενώ η εργοδοσία προσπαθεί να σαμποτάρει το σχέδιό τους με έμμεσες απειλές ή απροκάλυπτες πιέσεις.
Ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε προχτές στο διαδίκτυο ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο τάσσεται στα λόγια με τη μεριά των εργαζομένων της «Αmazon». Ανέφερε γενικότερα ότι είναι δικαίωμα των εργαζομένων ο συνδικαλισμός, απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν εργοδοτικές πιέσεις, κ.λπ. Βέβαια η εργοδοτική ασυδοσία, στις ΗΠΑ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, φουντώνει πάνω σε όλο το τεράστιο οπλοστάσιο για την κατοχύρωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της «ευελιξίας» κ.ο.κ.
«Η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ χτίστηκε από εργαζόμενους με την προστασία συνδικάτων», ανέφερε ο Μπάιντεν, προωθώντας στην πραγματικότητα στη σημερινή φάση της νέας οικονομικής κρίσης τον «κοινωνικό εταιρισμό» και «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το ρόλο που έπαιξαν εργοδοτικά συνδικάτα στην ιστορική διαδρομή των ΗΠΑ για την ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους της αστικής τάξης.
Πριν περάσει μάλιστα μια μέρα από το «φιλεργατικό» βίντεο του Αμερικανού Προέδρου, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να «παγώνουν» επ' αόριστον ακόμα και το περιβόητο σχέδιο για ...σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια έως το 2025!
Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Κυριακή, ωστόσο ενόψει της διαδικασίας στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί διαρρέουν ήδη ότι θα το «ξεδοντιάσουν», αφαιρώντας όχι μόνο τις προβλέψεις για ωρομίσθιο 15 δολαρίων, αλλά και το «εναλλακτικό» σχέδιο για επιβολή ενός είδους φορολογικών «κυρώσεων» σε εργοδότες που αμείβουν το προσωπικό τους με λιγότερα χρήματα...
Η πιθανή αφαίρεση αυτής της διάταξης εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου διακομματικού παζαριού Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων με επίκεντρο την έγκριση ενός νέου πακέτου «βοήθειας» 1,9 τρισ. δολαρίων έως τα μέσα Μάρτη, από το οποίο η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί σε μονοπώλια και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί εδώ και ένα χρόνο η πανδημία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Γερουσία τις επόμενες μέρες, σηματοδοτώντας νέες σκληρές διαπραγματεύσεις.