Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Συνεχίζεται η βίαιη και πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN

Νέα θύματα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Μιανμάρ, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν, παράλληλα με την όξυνση των διεργασιών που αναδεικνύουν ότι όλη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι «σε πολλές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα η αστυνομία και οι στρατιωτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ειρηνικούς διαδηλωτές κάνοντας χρήση φονικής βίας και λιγότερο φονικής βίας», με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες. Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν κατά διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις, ενώ τα πλάνα από την ωμή βία κατά διαδηλωτών κάνουν τον γύρο του κόσμου.

«Συμπαράσταση στους ειρηνικούς διαδηλωτές» εξέφρασαν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ξανά ότι «η ΕΕ θα λάβει προσεχώς μέτρα απέναντι στις εξελίξεις αυτές», αναγγέλλοντας κυρώσεις κατά των πραξικοπηματιών.

Ο Μπορέλ «τόνισε την υποστήριξη της ΕΕ στις χώρες και τις προσπάθειες της ASEAN (σ σ. Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διευκόλυνση του διαλόγου», ενόψει και της σημερινής έκτακτης άτυπης συνάντησης που θα έχουν οι ΥΠΕΞ της Ενωσης, με βασικό θέμα τη Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ρέτνο Μαρσούντι, υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, η οποία αποτελεί την ισχυρότερη χώρα της ASEAN και τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή, πιθανώς και με τις «ευλογίες» της Κίνας, που «παρακολουθεί» στενά τις ισορροπίες στη Μιανμάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα η Μαρσούντι είχε σχετικές επαφές και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, όπου μάλιστα βρέθηκε και ο ΥΠΕΞ της χούντας της Μιανμάρ, Wunna Maung Lwin.

Επιπλέον, σε πρόσφατη επικοινωνία του με την Ινδονήσια ομόλογό του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι μίλησε για την «πρωτοπόρα τήρηση της αρχής της μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις και στην οικοδόμηση συναίνεσης», στην οποία μπορεί να βοηθήσει η ASEAN, την οποία χαρακτήρισε «μία ώριμη περιφερειακή οργάνωση, που μπορεί με την πολιτική της σοφία να βοηθήσει τη Μιανμάρ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της».

Την ίδια στιγμή, ασιατικά δημοσιεύματα μιλούν για συνάντηση που επιδιώκουν και οι ΗΠΑ με τους ΥΠΕΞ της ASEAN (συμμετέχουν Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες), ώστε να συζητηθούν «γενικά διπλωματικά θέματα» και οι «εξελίξεις στην περιφέρεια», όπου βέβαια η αναβάθμιση της Κίνας ανησυχεί έντονα τις ΗΠΑ (και όχι μόνο). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν καταδίκασε κι αυτός την «απoτρόπαια βία» των δυνάμεων καταστολής της Μιανμάρ, προσθέτοντας ότι «στεκόμαστε με αποφασιστικότητα στο πλευρό του θαρραλέου λαού της Βιρμανίας και ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να μιλήσουν με μια φωνή για να υποστηρίξουν τη βούλησή του».

Συνομιλία των Προέδρων Κίνας - Γαλλίας

Οι εξελίξεις στη Μιανμάρ απασχόλησαν και την τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον δεύτερο να εκφράζει την «έντονη ανησυχία» του.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η επενδυτική συμφωνία που υπέγραψαν ΕΕ - Κίνα στα τέλη του 2020. Ο Μακρόν επέμεινε «στο θέμα της συνέχισης της επανεξισορρόπησης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός ισότιμου ανταγωνισμού και να βελτιωθεί η αμοιβαιότητα σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά», ενώ ο Σι τάχθηκε υπέρ της «ταχείας εφαρμογής».

Μεταξύ άλλων ο Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να εντάξει τη συμβολή της στη διεθνή ανταπόκριση, ιδίως στο θέμα των εμβολίων, σε ένα πλαίσιο πολυμέρειας και διαφάνειας», αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ