Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός

Συνεχίζονται η πολιτική κρίση και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, στον απόηχο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι τη δεκαετία του '90.

Χτες, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στο κτίριο της κεντρικής περιφερειακής διοίκησης στην πρωτεύουσα, Ερεβάν, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν με αντικυβερνητική διαδήλωση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως συνθηκολόγηση την τριμερή «ειρηνευτική» συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, αρνήθηκε το Σάββατο να υπογράψει διάταγμα για την παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Ο Πασινιάν παρέπεμψε ξανά το διάταγμα στον Πρόεδρο, ενώ μιλώντας σε διαδήλωση υποστηρικτών του, χτες, δήλωσε έτοιμος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και πρότεινε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για νέο Σύνταγμα τον Οκτώβρη.

Χτες επίσης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση της τριμερούς ομάδας εργασίας (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε επίπεδο αναπληρωτών πρωθυπουργών, κατά την οποία συζήτησαν την εφαρμογή συμφωνιών για τις μεταφορές και τις οικονομικές σχέσεις, τις σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις, τα σύνορα, τα τελωνεία κ.ά.

Ανησυχία για την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που παραμένουν στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε χτες και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Η Ρωσία είχε αναφέρει πριν από μέρες ότι οι τρομοκρατικές ομάδες μισθοφόρων από τη Συρία, που είχαν αξιοποιηθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχουν απομακρυνθεί, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχτεί την παρουσία τους κοντά στα σύνορά της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ