Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΜΠΗΙΑ
Ανακαλύφθηκε ένα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα

Μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας

Ενα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα από έπαυλη έξω από την Πομπηία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού να κάνει λόγο για «ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία».

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας. Οπως δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, η άμαξα ήταν η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα για εργασίες και μεταφορές, αλλά όχι για τελετές.

«Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, που εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι το άρμα «χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας, όπως παρελάσεις και πομπές».

Η Πομπηία είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε κάτω από τη λάβα μετά την ισχυρότατη έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2.000 με 15.000 άνθρωποι. Σχεδόν τα δύο τρία της αρχαίας πόλης έχουν έρθει στο φως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ