Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Κινητοποίηση την Πέμπτη στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας

Διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο

Προτάσσοντας την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων παντού και διεκδικώντας μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, που παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστός, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προχωρά την Πέμπτη 4 Μάρτη σε συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στη σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο πια, σε αυτή την "κατάσταση εξαίρεσης", παρακολουθούμε καθαρά πως η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο όλες τις παθογένειες των επαγγελμάτων μας και φέρνει έτσι, νομοτελειακά, μία πρωτοφανή συσπείρωση στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Βλέπουμε τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, τη μαζικοποίηση των σωματείων μας και αυτό γιατί εκ των γεγονότων καταλαβαίνουμε πια ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα, αλλά και τη συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Ολον αυτόν τον καιρό δεν υπάρχει ποτέ μια επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι Πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα - μεταξύ άλλων - στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οσο κι αν φωνάζουμε, στους δρόμους, στα υπουργεία, ή τα social media, ο Πολιτισμός παραμένει κάτι με το οποίο δεν θα μπορούμε να ασχοληθούμε, αν δεν λύσουμε πρώτα άλλα "σοβαρότερα" θέματα...

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στοχοποιημένοι, από την ίδια την κυβέρνηση, ως "άναρχος" κλάδος, ως κλάδος της "μαύρης εργασίας", σαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας, την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ή για την εργασιακή επισφάλεια και το ανύπαρκτο προστατευτικό πλαίσιο που επιτρέπει την "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία».

Στη Θεσσαλονίκη

Με ανακοίνωσή τους, επίσης, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αναφέρονται στις συνθήκες της πανδημίας που, όπως λένε, τους έκανε να δουν «τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», που αφορούσε τον εργασιακό τους χώρο.

«Ηταν θέμα χρόνου οι εργαζόμενοι των Τεχνών να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Μισθό. Ασφάλιση. Ενσημα. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η συσπείρωση στα σωματεία μας έγινε πιο αναγκαία από ποτέ. Ηρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σ' όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς», σημειώνουν.

Αναφέρονται επίσης στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τη λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική βία που δέχτηκαν συνάδελφοί τους από άτομα που κατείχαν θέσεις εξουσίας. Αλλά και στην ανάγκη με ευθύνη του κράτους να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές Τεχνών. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ταξικές αντιδραστικές αλλαγές που έφεραν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία.

Τοποθετούνται και στις εξελίξεις με τον απεργό πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα και καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org