Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιτήματα για την επιβίωσή τους

Στο επίκεντρο η λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα, Λαμία και Πάτρα, καθώς και άλλες που ακολουθούν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας την κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές στην παραγωγή, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της υγείας τους.

Μηχανοκίνητη πορεία στην Αρτα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην Αρτα, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τη Γέφυρα της Αρτας και κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους υποδέχτηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Εστιατόρων Καφέ - Μπαρ της πόλης.

Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αρτας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπέτσας, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εσπεριδοκαλλιέργειας, όπου πάνω από το 80% της παραγωγής έχει καταστραφεί και οι τιμές πώλησης έχουν κατρακυλήσει κάτω του κόστους. Χαρακτηριστικά, σούπερ μάρκετ στην Αρτα πουλάει πορτοκάλια 2,09 ευρώ το κιλό, ενώ δίπλα στο χωράφι ο παραγωγός τα δίνει 10 με 12 λεπτά το κιλό! «Από το χωράφι έως το ράφι κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και των εργαζομένων», τόνισαν οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει ουσιαστικά τους παραγωγούς για τις καταστροφές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου και τον παγετό. Η Ομοσπονδία διεκδικεί ενίσχυση για όλους τους μανταρινοπαραγωγούς 500 ευρώ ανά στρέμμα, όσα είναι δηλωμένα ως καρποφόρα, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αντίστοιχα κατήγγειλαν πως σε ασφυξία είναι οι ελαιοκαλλιεργητές από τις πολύ χαμηλές τιμές στο λάδι, ενώ ο καταρροϊκός πυρετός έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Πελασγίας και Στυλίδας, καθώς και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μακρακώμης.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Μπασδέκης.

Σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, ανέδειξαν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα τέθηκε η ανάγκη δωρεάν εμβολιασμού από την Περιφέρεια όλων των κοπαδιών αιγοπροβάτων για τον περιορισμό του καταρροϊκού πυρετού. Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τις αποζημιώσεις, καθώς και των παραγωγών κελυφωτού φιστικιού. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες του «Ιανού», στο 100% της ζημιάς, καθώς και η υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που πλημμυρίζουν ανά τακτά διαστήματα, όπως η κοιλάδα του Σπερχειού και η περιοχή της Ξυνιάδος Δομοκού. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας.

Κινητοποίηση παραγωγών λαϊκών αγορών στην Πάτρα

Με επίκεντρο τη διεκδίκηση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους, παραγωγοί λαϊκών αγορών προχώρησαν το Σάββατο σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πετώντας συμβολικά φρούτα και λαχανικά στην είσοδο του κτιρίου. Μεταξύ άλλων ανέδειξαν την ανάγκη να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να στελεχωθούν με προσωπικό οι υγειονομικές μονάδες της πόλης.

Σε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αναφέρθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Πάτρας για τρία Σάββατα, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο «στη λογική του "άνοιξε - κλείσε" που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που τα Σάββατα αφορούν μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τη δουλειά και το εισόδημά μας». Ταυτόχρονα, επεσήμαναν πως την ίδια μέρα παραμένουν ανοιχτές «οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγαλέμποροι που μας πίνουν το αίμα». Επίσης, ανέδειξαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μεσσήνη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο προχωρά σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, «τις τελευταίες μέρες δικηγορικά γραφεία καλούν συνάδελφους αγρότες, ουσιαστικά βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό, για τα χρέη που έχουν οι αγρότες της περιοχής από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ΄ την πρώην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο "κόκκινο" πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ