Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει μπαράζ αντεργατικών νομοσχεδίων

Τις διαβεβαιώσεις προς τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου ότι είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, απαριθμώντας και τις επόμενες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που παίρνουν σειρά.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σε μια αντιπαράθεση για το ποιο μείγμα διαχείρισης στηρίζει πιο αποτελεσματικά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην κρίση, διασφαλίζοντας τάχα και την προστασία των εργαζομένων.

Ο υπουργός, προδιαγράφοντας τη νέα αντεργατική επέλαση, σημείωσε: «Ναι, θα φέρουμε ένα καινούργιο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, γιατί το εργατικό δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας, ο βασικός του κορμός, ισχύει από το 1982, όταν δεν υπήρχε όχι μόνο τηλεργασία, δεν υπήρχε διαδίκτυο» και «θα φέρουμε ρυθμίσεις για το συνδικαλισμό, ρυθμίσεις κοινής λογικής, για να υπάρχει διαφάνεια». Πρόσθεσε επίσης πως το νομοσχέδιο «θα έχει και ρυθμίσεις, προφανώς, προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα σε ζητήματα όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Ανέφερε ακόμα ότι θα έρθουν νομοσχέδια για την τηλεργασία και την κατάρτιση, πάντα με βάση το λεγόμενο «σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο», καθώς και νομοσχέδιο «για τη βία στους χώρους εργασίας».

Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στην προετοιμασία του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με αυτό που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης».

Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, επιχειρώντας να κρύψει τη στρατηγική συμπόρευση στην αντεργατική επίθεση, επανέλαβε τα περί «ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύεται τη «λογική της αμοιβαιοποίησης του χρέους» που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, με τον Κ. Χατζηδάκη να απαντά ότι όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση «είναι ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν ήδη σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες».

Συνεχίζοντας ο Π. Σκουρλέτης προέτρεψε την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», οι οποίες ανοίγουν τους κρουνούς χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με το λαό να πληρώνει πάντα το λογαριασμό. Δεν παρέλειψε να κάνει και... «εποικοδομητικές» προτάσεις για την παραπέρα απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Ασφάλισης. Πρότεινε συγκεκριμένα να αξιοποιηθούν όλοι οι αναξιοποίητοι αρχαιολογικοί χώροι ώστε «να μπορούμε να κοιτάξουμε, με βάση το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, να φτιάξουμε ένα σύστημα που ένα μέρος των εισιτηρίων - και να υπάρχουν παντού εισιτήρια - θα πηγαίνει σε έναν εθνικό λογαριασμό για να στηρίξει το σύστημα Ασφάλισης»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι τώρα η ειδική αποστολή του Κ. Χατζηδάκη «είναι η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (...) αλλά και κάθε αξίωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία του λεγόμενου "φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος" (...) Φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, εχθρικό για τους εργαζόμενους και το λαό».

Δείχνοντας ότι ο καβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανέφερε ότι αμφότεροι έχουν απορρίψει τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες του ΚΚΕ, π.χ. για την κατάργηση του ν. 4972/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση, την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης κ.ά.

Δείχνοντας ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον αναφέρθηκε στο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα τάχα διαμαρτύρεται, διατήρησε σε πλήρη ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε και άλλους με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού.

Απέναντι στα διάφορα μείγματα διαχείρισης που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τόνισε, η εργατική τάξη και ο λαός θα βρουν το δρόμο τους στη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org