Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Νέες κινητοποιήσεις για τη δουλειά, το εισόδημα και την υγεία

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή, την Παρασκευή το μεσημέρι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι από όλα τα επαγγέλματα του κλάδου έδωσαν συνέχεια στον αγώνα για τη δουλειά, το εισόδημα, την προστασία της υγείας τους.

Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επισιτιστικές επιχειρήσεις, τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί πήραν μέρος στην κινητοποίηση, απαιτώντας να οριστεί συνάντηση αντιπροσωπείας τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για τα επείγοντα αιτήματα των εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κάτω από την αποφασιστική στάση των σωματείων, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος βρισκόταν την ώρα της κινητοποίησης στη Βουλή, δεσμεύτηκε να ορίσει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, μέχρι χτες τα σωματεία δεν είχαν ακόμα ειδοποιηθεί σχετικά.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, έχουν ήδη ανακοινώσει νέα κινητοποίηση στο υπουργείο, την Παρασκευή 19/2, στις 12 μ.

«Φτάνει πια! Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση. Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Την κινητοποίηση των εργαζομένων και συνολικά τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που αναγκάζει χιλιάδες εργαζόμενους να επιβιώνουν με ψίχουλα, ακόμα και χωρίς αυτά. «Λένε ότι δεν υπάρχει χρήμα, όμως πακτωλός χρημάτων διοχετεύεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», υπογράμμισε. Παράλληλα προειδοποίησε για τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο να καλυφθούν άμεσα τα ένσημα 80.000 εργαζομένων σε αναστολή που έχουν μείνει ανασφάλιστοι, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει, όπως όφειλε, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σύμφωνα με τον διευθυντή του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία, η κατάθεση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και η ασφάλιση των εργαζομένων θα ολοκληρωθούν τις επόμενες 10 μέρες. Ωστόσο, τα σωματεία επισημαίνουν πως δεν δόθηκε καμία απάντηση για τους εργαζόμενους που έχασαν ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές, όπως η άδεια κύησης - τοκετού - λοχείας ή το επίδομα ανεργίας.

Τα σωματεία απαίτησαν για άλλη μια φορά άμεσα μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν μέχρι σήμερα αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο, όπως οι εποχικοί του Επισιτισμού, οι εργολαβικοί, οι τουριστικοί συνοδοί, οι ξεναγοί, καθώς και το δικαίωμα επαναπρόσληψης όλων των εποχικών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. «Σε καμία περίπτωση η ανακοίνωση των νέων μέτρων που αφορούν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη δεν καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες του εισοδήματος όλων αυτών των κατηγοριών», τονίζει το Συνδικάτο.

Στη Θεσσαλονίκη

Με παρεμβάσεις στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στον ΟΑΕΔ συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, από το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Με συνθήματα όπως «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά - Να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας», οι συγκεντρωμένοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, απαιτώντας ταυτόχρονα πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα για ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών κ.ά.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου και κατέθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως και με εκπρόσωπο της διοίκησης του ΟΑΕΔ, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης όλων των ανέργων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά

Μαζική κινητοποίηση έγινε επίσης την Παρασκευή στην Κέρκυρα, από το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στο οποίο έφθασαν με πορεία οι 4 προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί νωρίτερα (από Βίλα «Ρόσα», ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και Μαράσλειο). Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το συλλαλητήριο υιοθέτησε επίσης ψήφισμα με το οποίο οι εργαζόμενοι καλούν σε συσπείρωση στο Συνδικάτο, μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν υπογραφή και εφαρμογή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, μέτρα για το εισόδημα και την προστασία της υγείας.

Στη Ρόδο, διαμαρτυρία στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έκαναν την ίδια μέρα η Επιτροπή Αγώνα στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare», «Miramare» και «Sheraton».

Στην Κω, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε, την περασμένη Τετάρτη, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Αντίστοιχη παρέμβαση είχε οργανώσει στις 8/2 το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων.

Στο μεταξύ, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Λήμνου καταγγέλλει ξενοδόχο του νησιού που ζήτησε από εργαζόμενους να διαγραφούν από το Σωματείο και αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις επαναπρόσληψής τους. Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι οι παραπάνω αξιώσεις είναι παράνομες και στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει παρόμοια περιστατικά να τα καταγγέλλει στο Σωματείο του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org