Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ελιγμός με «ψίχουλα» αντί για πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος

Τις προϋποθέσεις για την απόδοση προκαταβολής σύνταξης, με ψίχουλα που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ, αντί έστω της προσωρινής σύνταξης, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμενόταν να κατατεθεί χτες στη Βουλή. Οσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πρόκειται για μέτρο ανακούφισης, η αλήθεια είναι πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ακόμα έναν ελιγμό, μπροστά στην κατακραυγή των συνταξιούχων που περιμένουν 3 και 4 χρόνια να λάβουν τις συντάξεις τους που εκκρεμούν!

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 150.000, ενώ 100.000 συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη. Αντί ωστόσο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, για το οποίο ευθύνονται η ίδια και οι προκάτοχοί της, αντί να ενισχύσει τον ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό και τεχνική υποδομή, αξιοποιεί το πρόβλημα ως πρόσχημα για να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με το αζημίωτο θα εμπλακούν στην έκδοση των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και αυτή θα δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, αλλά και στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.

Οσον αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή θα ανέρχεται στα 384 ευρώ για κατ' ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 μέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω και για κατ' ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 μέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών. Σε 360 ευρώ για κατ' ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 έως 67 ετών ή αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή το ποσό των 384 ευρώ, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org