Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσαγωγές και προσπάθεια τρομοκράτησης

Από την απογευματινή κινητοποίηση στη ΓΑΔΑ
Από την απογευματινή κινητοποίηση στη ΓΑΔΑ
Με συγκέντρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις δεκάδες προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η Αστυνομία μετά το τέλος του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι προσαγωγές έγιναν «στο σωρό», ενώ υπήρξαν και πολλές απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και άλλων εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τρεις ώρες, αφού οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν με κλούβες στη ΓΑΔΑ, δεν είχε επιτραπεί στους συνηγόρους υπεράσπισης να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή ή επικοινωνία μαζί τους, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τους λόγους της προσαγωγής, μη γνωρίζοντας καν εάν οι εντολείς τους (ακόμη και ανήλικοι μαθητές) συμπεριλαμβάνονται στους προσαχθέντες, διότι δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί στην είσοδο της ΓΑΔΑ δεν έδιναν καμία πληροφορία, προτρέποντας τους δικηγόρους να τηλεφωνούν οι ίδιοι στο αρμόδιο τμήμα! Στην εύλογη διαμαρτυρία τους απάντησαν με το προκλητικό ευφυολόγημα πως «όλη η ανθρωπότητα σήμερα επικοινωνεί με μέιλ και τηλέφωνα, μπορείτε να κάνετε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

Απαιτώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τονίζει πως, «για άλλη μια φορά ακολουθείται η γνωστή τακτική των πολύωρων προσαγωγών, που στερεί αυθαίρετα από τους προσαχθέντες στοιχειώδη δικαιώματά τους και την ελευθερία τους και συχνά οδηγεί σε άδικες κατηγορίες με χαλκευμένα (κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής) στοιχεία. Η τακτική αυτή παραμένει αναλλοίωτη και αξιοποιείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά στο πλαίσιο της συνολικότερης καταστολής του εργατικού κινήματος και λαϊκού κινήματος».

Μεταξύ των προσαχθέντων βρισκόταν ένα μέλος της ΚΝΕ που αργότερα αφέθηκε ελεύθερο. Οι αστυνομικοί που τον σταμάτησαν για έλεγχο επικαλέστηκαν προκλητικά την ...«περαιτέρω εξακρίβωση των στοιχείων» του για τον προσαγάγουν! Από τις προσαγωγές, πολλές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Στον χώρο της ΓΑΔΑ βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία σε δήλωσή της κάλεσε να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προκαλεί τη δίκαιη αγανάκτηση και κινητοποιήσεις.

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, κατήγγειλε επίσης τις συλλήψεις διαδηλωτών. Οπως σημείωσε οι εικόνες με τα ΜΑΤ να προπηλακίζουν ανθρώπους είναι κάτι πολύ βαθύτερο από εξαχρείωση, προσθέτοντας πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, αλλά δεν θα περάσει. Επίσης, κατήγγειλε τη δράση «χρυσαυγίτικου τομέα» στην αστυνομία που χτυπάει διαδηλωτές.

Στη Θεσσαλονίκη, στο φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, δυνάμεις της αστυνομίας, επιχείρησαν να το «διαλύσουν» έξω από το ΥΜΑΘ, όπου έγινε χρήση χημικών. Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικό να χτυπά εν ψυχρώ με αγκωνιά άνδρα που βρέθηκε στον δρόμο του.

Καταγγελίες υπήρξαν επίσης για τον προπηλακισμό της βουλευτή του ΜεΡΑ 25 Σοφίας Σακοράφα και ενός φωτορεπόρτερ, έξω από τη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαγωγή 4 ατόμων επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις για την απεργία!(2020-11-24 00:00:00.0)
Σοβαρές καταγγελίες για όργιο αστυνομικής βίας στην Κυψέλη(2020-05-12 00:00:00.0)
Προσπάθεια θυματοποίησης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής(2018-11-07 00:00:00.0)
Επιθέσεις σε τζαμαρίες και προσαγωγές(2017-07-19 00:00:00.0)
Αστυνομικές επιχειρήσεις σε κτίρια υπό κατάληψη(2017-03-14 00:00:00.0)
Αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο στην Κυψέλη(2013-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ