Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

«Δεν θα περάσει!», είναι αυτό που διαμηνύουν οι χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, γονείς με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αφήνει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες μαθητές και διώχνει από τα αμφιθέατρα φοιτητές των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Μετατρέπει την επιλογή σχολών σε τζογάρισμα, ενισχύει τον εξεταστικό μαραθώνιο, ενισχύει την καταστολή στα πανεπιστήμια (αστυνομία, κάμερες, σύγχρονους μηχανισμούς παρακολούθησης), προκειμένου να προωθηθεί απρόσκοπτα η ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικά η προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, το στίγμα του πανεπιστημίου που προωθεί η κυβέρνηση δόθηκε όταν πριν από την υπουργό Παιδείας, πρώτοι πήραν το λόγο να εισηγηθούν το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Χρειάζονται βελτιώσεις της ποιότητας του παραγόμενου ανθρώπινου κεφαλαίου, της αποδοτικότητας των επενδύσεων και των πολιτικών, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των μονάδων εκπαίδευσης. Χρειάζεται άμβλυνση της δυσαρμονίας των εκροών του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η «βούληση της κυβέρνησης» είναι να «εκριζώσει» τις παραβατικές συμπεριφορές, εννοώντας προφανώς τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Πάτησε στην προβοκατόρικη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στη «βολική» δράση των διαφόρων «γνωστών αγνώστων», για να κάνει λόγο για περιθωριακές μειοψηφίες που λειτουργούν «ως γκεστάπο και τραμπούκοι» και επιβάλλονται στην πλειοψηφία κ.ο.κ.

Η δε υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, παίρνοντας τελευταία το λόγο αναμάσησε τη γνωστή «καραμέλα» περί «αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», παρουσίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαστρεβλώνοντας εντελώς την πραγματικότητα και έκανε λόγο για νομοσχέδιο «που απαιτεί η κοινωνία και επιτάσσει η κοινή λογική», μόνο που ξέχασε να πει ότι η λογική που διαρκώς αναφέρει είναι αυτή που συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, ο ΣΕΒ ήταν από τους πρώτους που έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για αυτό το νομοθετικό αίσχος.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ότι έχει βγει στα κεραμίδια με το νομοσχέδιο, αποδίδοντας ωστόσο στην κυβέρνηση «εμμονές», «ανικανότητα» και διάφορες... «ψυχώσεις», για να καλύψει ότι το πραγματικό διακύβευμα του νομοσχεδίου είναι η επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστική ήταν χτες η σύντομη παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος πήρε το λόγο περισσότερο για να αποπροσανατολίσει επαναφέροντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, αλλά και να καλέσει την κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, κάτι που όπως είπε «θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ