Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Αλλο ένα βήμα προς τη βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του γαλλικού και ευρύτερα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Π. Μεσονάβ, στη φιέστα που έστησαν χτες στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας για τη λήξη της ελληνο-γαλλικής διακλαδικής άσκησης «ΣΚΥΡΟΣ 2021».

Πήραν μέρος και γαλλικά «Rafale», στον απόηχο της αγοράς από την κυβέρνηση 18 τέτοιων αεροσκαφών, η παράδοση των οποίων ξεκινά το καλοκαίρι. Οι Γάλλοι έφτασαν στην Ελλάδα στις 2 του μήνα, αφού πρώτα είχαν αναπτυχθεί για παρόμοιες ασκήσεις, διαδοχικά, σε Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικής κοπής συμμαχίες. Στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του Στόλου, όπως και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Περιελάμβανε δραστηριότητες των αεροσκαφών σε όλο το FIR Αθηνών, π.χ. εναέριο ανεφοδιασμό από γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ, πτήσεις και ενέργειες στον άξονα Κάρπαθος - Σκύρος, επιχειρήσεις προσβολής και προστασίας «πολύτιμου στόχου» δυτικά της Πελοποννήσου, επίθεση και προστασία πλοίων στο Β. Αιγαίο κ.λπ.

Σε αυτό το φόντο και υπό το βλέμμα του αεροπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, είπε ότι η ελληνο-γαλλική άσκηση δεν ενίσχυσε μόνο τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά έρχεται ως απόδειξη της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι έχουν εγκαθιδρύσει ένα «πλαίσιο συνεργασίας» για την «εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», την οποία χαρακτήρισε ένα «απαιτητικό περιβάλλον». Σημείωσε ότι μαζί οι δύο χώρες «μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή στην περιοχή», με την Ελλάδα να παίζει ρόλο «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ίδιος αργότερα, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την άσκηση «εξέχουσα ευκαιρία» οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Επανέλαβε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα «σταθερό και διαρκώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, μέσα από το οποίο διασφαλίζουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή μας», συμπληρώνοντας ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν αυτήν τη σταθερότητα «στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρέσβης Μεσονάβ καλωσόρισε την Ελλάδα στο ...«Rafale club», λέγοντας πως αγόρασε όπλα κυριαρχίας και ισχύος «εφόσον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον αστάθειας και απρόβλεπτο». «Αλλά δεν είναι μόνο ένα ντιλ όπλων», τόνισε με έμφαση, αναπτύσσοντας το «πακέτο» της εμπλοκής: «Η Γαλλία», είπε, «προσφέρει μια στρατηγική εταιρική σχέση», πάνω στο γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις «συμμερίζονται το ίδιο όραμα, που αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια».

Σημείωσε, άλλωστε, το γεγονός ότι η Γαλλία «αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή», φέρνοντας για παράδειγμα το ότι πέρα από την τωρινή άσκηση, σύντομα, τον Απρίλη, γαλλικά μαχητικά ξανάρχονται για να συμμετάσχουν στην άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», και τον ίδιο μήνα με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο και ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στην αρμάδα προστασίας του, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα δοθεί, όπως είπε, δυνατότητα για ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή για ακόμα περισσότερες μπίζνες και πωλήσεις γαλλικών όπλων στην Ελλάδα: «Να δούμε περισσότερα "Rafale" στους ελληνικούς ουρανούς και γαλλικές φρεγάτες στις ελληνικές θάλασσες (σ.σ. η επόμενη μεγάλη παραγγελία που ετοιμάζει η κυβέρνηση), ώστε να γίνουμε Brothers in Arms (αδελφοί εν όπλοις)», όπως ο ίδιος είπε.

Για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην κατεύθυνση της «παροχής σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, προσθέτοντας ότι «έχουμε άλλωστε το ίδιο όραμα για την ευρύτερη περιοχή, τη σταθερότητα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, χτες, κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει ότι ενόψει και της κυοφορούμενης νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρουσκό, ζήτησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα προ ημερών «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας», πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν σχολιάζει τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική μια άλλη χώρα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ